Kdo si hraje, nezlobí

16.02.2021 16:09

Erika Hanáčková, Čeština pro všechny

3x Marka Míková

Michael Ende, Vězení svobody

2x Ladislav Beran

Daniela Fischerová, Literární salón U stříbrných lišek ... když senioři píší

Soňa Sirotková, U dvora římského krále Josefa

 

 

Únor se přehoupl do druhé poloviny a já doufám, že máme za sebou i stejný díl pandemie. Loni, na začátku koronakrize, totiž někdo prohlásil, že to bude trvat dva roky. Tak jako Španělská chřipka přesně před sto lety. Tenkrát jsem tomu nevěřila. Vždyť jsme o sto let chytřejší! Chystáme se na Mars, ale nedokážeme si poradit na Zemi.

 

Nu což, nebudu plakat nad rozlitou vakcínou a pokusím se na té negativní situaci najít něco pozitivního. Vždyť ne nadarmo se říká: Všechno zlé je k něčemu dobré.

 

Kraj se zahalil do bílého hávu. I když mrzne, až praští, modrá obloha, odrážející se od zasněžených polí a stromů, působí optimisticky.

 

Nestresuji se tím, zda ráno budou sjízdné silnice a večer nebudu muset u knihovny vykopávat auto z pod hromady sněhu. Moji cestu do „home office“  velmi výstižně znázornil autor tohoto vtipu.

 

Za „domácí úkol“ čtu publikace, které bych jinak nikdy nepotkala. A musím přiznat, že to zatím byla setkání – literární i streamová – příjemná. Samozřejmě čtu také knihy mimo „povinnou četbu“. Ježíšek se letos vyznamenal!

 

Účastním se on-line vzdělávacích akcí, na jejichž „živé“ verze bych s největší pravděpodobností nikdy nezavítala. Např. dvoudenní konference Stárnutí 2021. Nejenže jsem se dověděla spoustu zajímavých informací, ale potěšilo mě, že jsem společný čas sdílela dokonce i se svými známými a přáteli.  Svět je malý… Teď mě čeká 24 otázek závěrečného testu vzdělávání pro tutory VU3V. Páni, kdy já vlastně naposledy psala nějaký test?!?!

 

Mám čas vymýšlet „hlouposti“ a tak se už moc těším na čtvrtek, kdy se v knihovně budou dít věci! Ještě, že mám tak tolerantní, ba dokonce kreativní, kolegyně a kolegy a můžeme si všichni užít trochu bujarého veselí, které k tomuto období patří.

 

Pět pozitiv! A jedna rada pro Vás: pořiďte si notýsek, papírnictví jsou otevřená, a každý večer si do něj zapište tři pozitivní události, myšlenky dne. Myslíte si, že jste nic hezkého, povzbuzujícího nezažili, neslyšeli, neviděli? Ale ano! Vzpomínejte, promítejte si celý den tak dlouho, dokud úkol nesplníte. Když se někdy přece jen stane, že skutečně budete na konci svých psychických sil, prolistujte si svou studnici optimismu. Pomůže Vám.

 

Mám pro Vás ještě jednu možnost, jak čelit stresu. Hrajte si! Ba co víc, hrajte s dětmi staré dobré „off-line“ hry. Vaši paměť může osvěžit skvělá kniha Retrohraní. Pokud Vám nebude stačit slovní popis, najdete v závěru knihy QR kódy, které Vás přivedou do videoarchivu her, nebo klikněte na tento odkaz a vyzkoušejte např. tleskačku Mikymauzíček. Ideální hra na koncentraci a propojení mozkových hemisfér.

 

Alice Kavková, Retrohraní. Přes 200 her z doby, kdy nebyly mobily,  CPress, 2019, *****

 

Sběratelka retroher Alice Kavková posbírala více než dvě stovky návodů na hry, které mnozí jako malí hráli, ale málokdo je předal dalším generacím. Třeba skákání gumy, přebírání provázku nebo tleskačky. 

V knize nejdete také povídání s dětskou psycholožkou a logopedkou o významu her a hraní pro vývoj dítěte a vše je doplněné kouzelnými ilustracemi Lukáše Fibricha. Retrohraní je zkrátka pokladnice her Husákových dětí.

 

 

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová