I když je v důchodu, živí ho zločin

22.02.2021 12:07

V Hrátkách s pamětí často trénujeme schopnost vytvářet asociace (mentální spojení či vztah mezi myšlenkami, pocity, pojmy, vzpomínkami, vjemy apod.)  Např. co se Vám vybaví, když se řekne „zelená“? Mně stará stokoruna, písnička Zelená je tráva, fotbal to je hra, špenát, vodník, mech, les, židle v knihovně, tlustice, bylinky na okně/pod okny a také detektivky.

 

Nakladatelství MOBA se kdysi k této typické barvě vrátilo a její řada Původní česká detektivka má již přes tři sta titulů. Knihy Ladislava Berana patří k těm nejčtenějším.

 

Tento písecký spisovatel, emeritní kriminalista, je znám především jako autor krimi povídek ze současnosti. Při jejich psaní čerpal ze svých bohatých profesních zkušeností a zážitků. Až později se ponořil do městského archívu a začal psát také příběhy četníků ze třicátých let minulého století.

 

Překvapilo mě, že v obou typech povídek používá slang. Do doby první republiky mi mluva galérky „pasovala“, ale u současných (90. léta a počátek 21. stol.) padouchů mi to přišlo zvláštní. Samozřejmě jsem se na to pana Berana při našem streamu zeptala. Přiznávám, že povídání to bylo velmi příjemné. Zdrbli jsme kde, co a došlo i na krimi televizní seriály. Zajímal mě názor odborníka od fochu a moc mě potěšilo, že jsme si na tomto poli rozuměli.

 

Doufám, že panu Beranovi bude sloužit zdraví, aby mohl naši literaturu obohatit o další vtipná vyprávění z prostředí, které tak důvěrně zná.

 

PS: Velmi mě překvapilo páně Beranovo sdělení, že je také autorem „nedetektivního“ románu – pouze s drobnými krimi zápletkami – který oceňují především ženy. Už se těším, až ho pošťák doručí do naší knihovny a podám zprávu.

 

Hříšní lidé města Písku, MOBA, 2017, ****

 

Anotace

V každém městě, a dokonce i v každé obci žijí tací, kteří stojí na druhé straně zákona a ze svých hříchů se pak zpovídají před soudem. A právě o nich pojednává další povídková kniha bývalého kriminalisty Ladislava Berana. Jednotlivé příběhy nás uvádějí do každodenní práce písecké pátračky na sklonku první republiky. Autor vychází ze skutečných případů a suchou řeč archivních protokolů převádí do čtivé formy.

 

Kriminálka na tahu, MOBA, 2017, ***

 

Anotace

Písecký autor, emeritní kriminalista, i tentokrát vychází ze své dlouholeté praxe. Jeho čtivé krimi povídky nepostrádají znalost kriminálního prostředí, způsob páchání trestné činnosti a profesionální nadhled. Už názvy povídek Polibek smrti, Kriminální rodeo, Rána na slepo, Neříkej mi poldo, Kateřino, Chvála zločinu, Ukradené váhy a meč či Nízká cena za perfektní alibi, Vůně zločinu a další slibují i tentokrát správné napětí, humor a člověčinu.

 

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová