Pět hvězdiček pro svobodné vězně

21.02.2021 08:31

Michael Ende, Vězení svobody, Plus-Arcadia, 2009, *****

 

Anotace

Michael Ende se proslavil románem Nekonečný příběh. V osmi příbězích této povídkové sbírky se ocitneme v dobrodružném světě autorovy fantazie a navštívíme např. krátkou chodbu v kterémsi římském paláci, jejíhož konce nelze nikdy dosáhnout, či se pokusíme vstoupit do tajuplné vily, která vlastně neexistuje. Vedle strašidelných příběhů najdeme ve sbírce moderní pohádku o maličkém autě, které vozí uvnitř celý svět, nebo legendu o člověku, který chtěl za každou cenu dělat zázraky. Podivuhodné světy tajemných znamení a hádanek nádherně doplňují ilustrace Jiřího Štamfesta.

 

I tuto knihu jsem našla pod vánočním stromečkem. Voněla novotou a velmi mě překvapilo, že byla vydána již před jedenácti lety. Kdo ví, jak dlouho ležela v našem malém knihkupectví bez povšimnutí. Povídky nepatří mezi mé literární priority, ale tentokrát jsem byla moc ráda, že si jí „Ježíšek“ všiml.

 

Michael Ende, německý spisovatel fantasy a dětské literatury, se tentokrát výjimečně pokusil oslovit dospělé čtenáře. A jsem si jistá, že ty, kteří mají rádi magický realismus, nadchne.

 

Zmíním se jen o některých povídkách.

 

U povídky „Přiznávám, je trochu malý“, jsem měla dojem, že se v popisu auta autor inspiroval u J. K. Rowlingové, resp. u stanu rodiny Weasleyů, který byl zvenku malý, ale uvnitř měl rozměry celého domu. Omyl! Muselo to být opačně.

 

„Colonáda Borromea Colmiho“ mi připomněla skvělé knihy Druhé město a Prázdné ulice od mého oblíbeného spisovatele Michala Ajvaze.

 

„Katakomby Misraimu“ jsou děsivé nejen pochmurným prostředím a těžkým osudem hrdinů, ale zejména líčením toho, jak lze vnímat totalismus. Závěr byl pro mě zcela zdrcující.

 

Nepodezřívám autora, že se u povídky „Ze zápisků světoběžníka snů Maxe Muta“ inspiroval naší pohádkou O kohoutkovi a slepičce. Její přenesení do světa dospělých nabylo zejména inovovaným koncem úplně jiné rozměry.

 

Ústřední povídka „Vězení svobody“ vypráví o tom, že i možnost svobodné volby se pro člověka může stát stresujícím, v tomto případě i život ohrožujícím vězením. To mi připomnělo méně závažnou situaci: nakupování před revolucí – regály vyložené jedním druhem požadované potraviny vs. po revoluci – přehršel druhů jednoho a téhož. A teď babo raď.

 

Michael Ende je nadán úžasnou fantazií. Jsem ráda, že její kousek věnoval také dospělým čtenářům.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová