S Babkami do Domu v Rugolu

19.02.2021 12:17

Je mi to moc líto, ale on-line beseda s Markou Míkovou se nepovedla. Zklamala nás technika. Doufám, že až Covid odtáhne do věčných lovišť, sejdeme se s touto herečkou, hudebnicí, loutkářkou a autorkou knih pro děti „na živo“ v knihovně.

 

Samozřejmě jsem si i v tomto případě „za domácí úkol“ přečetla několik Míkové knih. Ráda bych Vám, Vašim dětem, tři z nich doporučila.

 

Babky, ilustrace Kristina Fingerland, Meander, 2019, *****

 

Anotace

V jednom domě žijí tři trochu praštěné babky. Vomáčková, Kvasničková a Zelí. Přátelí se spolu a každý den na sebe pokřikují z patra do patra, protože bez sebe nemůžou být. Jsou každá jiná, a možná právě proto spolu zažívají ve svém běžném životě neuvěřitelnou bžundu a užívají si každou vteřinu svého života: vaření, nákupy, procházky po lese, divadlo, a dokonce i nudu. Ukáže se třeba, že Vomáčková je náměsíčná, Kvasničková se šíleně bojí zubaře a Zelí má ty nejdivočejší nápady. Taky že nejsou jen babky, ale taky babičky. Hlavně ale, že i když se na sebe naštvou, určitě se zase udobří. Kniha plná radosti ze života od babičky – a taky maminky, herečky, zpěvačky a režisérky – Marky Míkové je určená ke společnému čtení babiček (i dědečků!) s jejich vnoučaty. Vtipnými ilustracemi ji dotvořila výtvarnice ještě školou povinná, talentovaná Kristina Fingerlandová.

 

Vomáčková, Kvasničková a Zelí mě nadchly. Na můj dotaz, zda autorka čerpala z vlastních zkušeností, se Marka rozesmála, že ani ne, že spíše čerpala od svých kamarádek (nevypadá na to, ale má již sedm vnoučat od čtyř dětí). Dětem příběhy „praštěných babek“ ukazují, že s babičkami může být také legrace. Autorka zde nezapřela ani svou zálibu v hudbě. Babky si rády zpívají. V knize je sice jen text, ale čtenářům nic nebrání v tom, aby si nějakou melodii vymysleli či přizpůsobili.

 

 

Dům v Rugolu, ilustrace Štěpán Zavřel, Jindra Čapek, Book Dock, 2018, *****

 

Anotace

Alena a Lída jsou sestry, dvojčata. Na první pohled k nerozeznání, ale ve skutečnosti každá jiná. Spolu s rodiči jedou poprvé do Itálie navštívit svého strýce Štěpána, který žije v tajemném domě, kde se zdá, že fresky na stěnách promlouvají a hranice mezi skutečností a fantazií se ztenčuje.

Do knihy Dům v Rugolu promítla Marka Míková své vzpomínky na strýce Štěpána Zavřela (1932-1999), českého ilustrátora, malíře a spisovatele, který od roku 1959, kdy za dramatických okolností utekl z komunistického Československa, žil v Itálii a stal se tam respektovaným výtvarníkem. V Rugolu je po něm pojmenováno náměstí a jeho dům dodnes slouží ilustrátorům jako ateliér. Obrázky od Štěpána Zavřela doplňují ilustrace Jindry Čapka.

 

Doma není nikdo prorokem. Ilustrátora Štěpána Zavřela, strýce autorky, zná západní Evropa, ale v  jeho vlasti o něm téměř nikdo neví. Marka Míková se to rozhodla změnit. Napsala knihu o návštěvě strýce v italském městě Rugolo, kterou okrášlila především Zavřelovými poetickými ilustracemi víl, mořských vln, andělů, motýlů, ornamentů… Nádhera!

 

V tomto případě již autorka přiznává, že čerpala ze svých vzpomínek z dětství. Příběh čtenáři přibližuje nejen bohémské prostředí v Zavřelově novém domově, ale také různé podoby vztahů sourozeneckých, rodičovských, přátelských i vnímání emigrace, víry, umění…

 

Kniha je určená starším dětem, ale určitě ji ocení i dospělí. Více v tomto rozhovoru.

 

Pohádky na předpis, ilustrace Jaromír František Palme, Albatros, 2020, ****

 

Anotace
Když je člověk nemocný, hned se začne bát. Neví totiž zpočátku, co mu je, a taky neví, kdy se uzdraví. Leží v posteli, kouká do stropu a je mu ouvej. Ale i v nemocnici na vás může čekat spoustu nových kamarádů – stejně jako na hrdiny této knížky. Sedm pohádek (nejen) na předpis.

Už několik let hrajeautorka loutkové divadlo na dětských odděleních pražských nemocnic s organizací Loutky v nemocnici. Proto ví, že hezká pohádka nebo veselá písnička může mít svoji léčivou moc.

 

Marka Míková vystudovala režii a dramaturgii na katedře loutkářství Divadelní fakulty AMU. Spolek Loutky v nemocnici se věnuje práci na poli dramaterapie a rozvíjí spektrum aktivit v oblasti psychosociální péče. Již patnáct let se zasazuje o ulehčení pobytu dětí v nemocnicích a léčebnách.

Loutky dokáží u nemocných dětí často víc než pilulky – vykouzlit úsměv, zaplašit stesk po domově, pomoci na chvíli zapomenout na bolest a trápení.“

 

Nejnovější kniha s výše uvedenou aktivitou souvisí. Obsahuje sedm příběhů o sedmi dětech, které se z různých důvodů ocitly v nemocnici. Vypráví o jejich strachu, obavách, ale také o poznávání nového prostředí, lidí i postupném „roztávání“. Jsou to milé pohádky, které mohou děti připravit na pobyt v nemocnici, nebo je tam rozveselit. Úsměv na tvářích vykouzlí určitě všem ilustrace z dílny Jaromíra Františka Palmeho.

 

Knihy Marky Míkové v naší knihovně.

 

Marka Míková (osobně) – Škvíry – audioukázka z knihy

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová