Pekelně se soustřeď

14.03.2021 14:27

Romance jako psychohygiena - Katarína Gillerová, Ráno nepláču

Verneové mezi námi - Michael Doubek, Letecká pohádka, Tvůj den, má noc, Nepřizpůsobení

Doma není nikdo prorokem - Jan Skácel, Odlévání do ztraceného vosku

Nevíme dne ani hodiny - knihy přeložené Sylvou Ficovou

 

První jarní měsíc už několik desetiletí patří čtenářům (Březen – měsíc čtenářů), mozku (Týden mozku) a paměti (Národní týden trénování paměti). Pandemie nemoci COVID-19 bohužel překazila konání všech souvisejících společenských, kulturních i vzdělávacích akcí. Naštěstí k tomu, abychom četli, bavili se a vzdělávali, nám slouží knihy. V nich můžeme najít přátele, exotická i důvěrně známá místa, osudy ne nepodobné našim, nebo naopak příběhy vzdálené stovky let v minulosti či budoucnosti.


Ke knihám se, byť s občasnými malými překážkami, můžeme stále dostat. Mnozí vlastní velkou rodinnou knihovnu, městské knihovny nabízí své služby prostřednictvím výdejních oken, kamenná knihkupectví jsou tu a tam otevřena a knižní e-shopy distributorů i nakladatelů fungují 24 hodin denně. Pravda, život v pouhé společnosti šustících stránek, otáčejícího se cédéčka (audioknihy) či blikající obrazovky elektronické čtečky může být poněkud osamělý. Navíc setkávání nejen přátel, ale také rodiny je v době lockdownu složité, někdy přímo nemožné.


Máme však k dispozici on-line svět. Tam se přesunuly všechny besedy, workshopy, přednášky, koncerty, divadelní představení … A pokud zatoužíme po rozhovoru, povídání, debatě, diskusi, konverzaci, pokecu, plkání…, poslouží nám sociální sítě, SKYPE nebo jiný on-line komunikační nástroj. Je to tak, náš život se z valné části přesunul do světa jedniček a nul. 

 

Bohužel si jen málo lidí uvědomuje, že virtuální realita je stejná jako oheň: dobrý sluha, ale zlý pán.

 

Tzv. mozkovou mlhou (brain fog/mental fog; nepříjemný pocit malátnosti a otupělosti, zhoršená schopnost soustředění pozornosti, roztěkanost, výpadky paměti, zpomalené myšlení, podráždění, dezorientace) mohou trpět nejen lidé, kteří onemocněli covidem, ale týká se také těch, kdo této chorobě dosud odolávají. To už přiznávají nejen zahraniční studie, ale také čeští odborníci:


„Zatím víme málo, ale zdá se, že u řady pacientů jsou poruchy paměti přítomny. Není zcela jasné, zda je to v důsledku únavového syndromu, úzkosti a deprese, nebo přímým vlivem viru na paměť. Všechny varianty jsou možné,“ řekl pro Lidovky.cz neurolog Jakub Hort z Neurologické kliniky 2. LF UK a FN Motol. (Lidovky.cz)


Již rok žijeme v pro nás nevídané atmosféře, v době restrikcí, zákazů, strachu o sebe, blízké. Jsme přehlceni negativními informacemi a navíc mnohem škodlivějšími dezinformacemi. Úzkost, deprese, stres si vybírají svou daň. Nedejme se!
 

Snažme se být častěji off-line. Choďme na procházky. Dovoluje-li nám to zdraví, sportujme. Čtěme tištěná média. Monitor škodí! Buďme kreativní – kresleme, vymalovávejme mandaly, antistresové malovánky, modelujme, vystřihujme, pleťme, háčkujme, vyřezávejme. Sejme a sázejme – na zahradu, na balkon, nebo jen do květináče na okenním parapetu. Vyrábějme velikonoční dekorace. Pišme deník, anebo alespoň dopisy našim blízkým.

A nezapomínejme na paměť! V knihovnách i knihkupectvích najdete mnoho praktických knih, které vám s mozkovým joggingem pomohou.

 

Pokud se od počítače přece jen nechcete hnout, „přijďte“ v úterý 16. 3. 21 v 18 hodin na můj seminář k Národnímu týdnu trénování paměti Mozek v době covidové. Za aktivní účast můžete získat knihu Williama L. Mikulase Jak zkrotit roztěkanost.

 

Craig Hassed & Richard Chambers, Učení s pomocí bdělé pozornosti: Zmírněte stres a zvyšte výkon svého mozku pomocí mindfulness technik, Alpha Book, 2020, *****

 

Vzdělávat se s pomocí bdělé pozornosti je neobyčejně praktické při přípravě na naplňující osobní a profesní život. Pomůže nám to zlepšit paměť a porozumění, lépe zvládat stres a mít ve věcech pořádek. Zároveň povzbudí kreativitu a ukáže, jak moudře využívat nejmodernější technologie. Díky tomuto přístupu můžeme být v životě šťastnější a společenštější, a dokonce v nás dokáže probudit zájem o učení.

Učení pomocí bdělé pozornosti zároveň vynáší na světlo vědomosti z našeho nitra v podobě moudrosti. Tento přístup podporuje vědomou a otevřenou mysl. Neomezuje se jen na formální vzdělávání, ale zahrnuje i „školu života“. Neznamená zatracení všeobecně zažité představy o učení, jen vychází z jiných předpokladů a dívá se na věci z širší perspektivy.

 

 

Veronika Nešporová, Dobrá myslivna, Pointa, 2020, *****

 

Mozek je jako houba, která musí neustále nasávat nové informace nebo alespoň pracovat s těmi, které již „vsála“, aby nedošlo k vysychání, drolení – zkrátka zapomínání. Je to podobné jako se svaly: co neposilujeme, to se ztrácí, chřadne, snadno se unaví a nakonec třeba i vypoví službu.

Speciální pedagožka Veronika Nešporová pracuje zejména se seniory, kteří trpí Alzheimerovou chorobou. Z osvědčených cvičení, která pro ně vytvořila, sestavila knihu, jež má inspirovat, potrápit, pobavit, ale hlavně potrénovat hlavy nejen našich prarodičů. Jeden totiž nikdy neví, kdy si z nákupního seznamu zapamatuje sotva jeho polovinu.

 

 
Simon Winthrop, Mentalista, Rozluštěte tajemství a triky z populárního seriálu, XYZ, 2011, *****

 

Jistě znáte oblíbený seriál Mentalista s Patrikem Janem v hlavní roli, který oslňuje přesnými dedukcemi a analýzami. Kniha Simona Winthropa vás pomůže odhalit tajemství, jak to dělá, a poradí vám, jak se to také naučit.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová