Jedem na dortíky!

13.05.2014 00:00

"Jedem na dortíky, jedeme do městečka, jedem na hostinu, čeká nás sladká tečka," prozpěvovala si Kačka v autobuse variaci na hit skupiny Yo Yo Band

Autobusové nádraží v Helsinkách je velmi zvláštní. Je pod zemí, "čekárny" jsou uvnitř budovy a do autobusů se nastupuje skleněnými dveřmi, až když "přirazí" k nástupišti.

My jsme se, navnaděné Postřehy Petra Voldána, těšily zejména na klasickou finskou architekturu se silnými švédskými i ruskými vlivy :). Porvoo také usiluje o zařazení do seznamu památek UNESCO. Zatím jsou neúspěšní, i když nám se městečko s klikatými uličkami, dřevěnými domky i ďáblovými schody líbilo více než Rauma.

 

Čuchonské tlačky naší Kačky - den šestý

Nevím, jak vám u monitoru, ale mně už ty dřevěné domky lezou zobáčkem. Navíc celý den pršelo, jen se lilo. Proto jsem z kapsy vylezla, jen když jsme byli pod střechou, v suchu. V domě Johana Ludviga Runeberga, autora finské hymny, se mi moc líbilo. Psal knihy, skládal hudbu, rád lovil lišky, nikoli opeřence, a hlavně jeho paní vymyslela pověstný dortíček. Když spadl z koně a ochrnul, vyrobil mu syn elegantní kolečkové křeslo.

 

Navštívily jsme také několik galerií s moderním uměním. Nevím, kam lidi na ty nápady chodí: muffiny s očima, kočárek-rakev... A nakonec jsem se dočkala i Runebergova dortíku :).

 

Krokoměr dnes 10 068, celkem 80 290

 

Cvičení

Zdroj: Lloyd King - Testy kreativního myšlení

 

Dále

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová