Devětkrát Camino

27.01.2021 15:19

Markéta Bidlasová & kolektiv, Běž, řekla cesta. Devět poutí do Santiaga de Compostela, CPress, 2020, ****

 

Anotace

Kniha klade vedle sebe vyprávění lidí různého věku, různých profesí, kteří šli z různých důvodů a různými trasami, zkoumá jejich motivace a přístupy k pouti, přibližuje nevšední poutnické prožitky a zážitky a setkání.

Je určena pro stále se rozšiřující řady těch, kteří chtějí cestovat jinak než s běžnou cestovkou a jít stezkami, jež vedle poznávání krás přírody a historických památek přinášejí také poznání sebe.

Odvážit se. Potkat se sebou. Vnímat. Vnitřně se přerovnat. Otevřít se pocitům a intuici. Vytrhnout se ze stereotypů. Jen tak být. Dosáhnout cíle.

 

 

K loňským Vánocům jsem od dcery dostala dvě knihy. Jedna z nich byla „překvapivě“ caminovka. Můj potomek mě má přečtenou. Ví, že o co míň chodím, o to víc si ráda o poutích čtu. A to nemám na mysli ty „kolotočové“.

 

V roce 2018 jsem jednu četla se sádrou na noze. O rok později další, tentokrát od české spisovatelky a poutnice Aleny Ježkové. Z řady caminovek, které jsem dosud přečetla, se mi hodně líbila i Rufinova Nesmrtelná túra do Compostely. Nevím, zda se tam někdy vydám, ale snít přece můžu, ne?

 

Markéta Bidlasová se také rozhodovala, zda jít či nikoli. K řešení svého dilematu zvolila svéráznou metodu. Vyzpovídala osm českých poutníků a poutnic a v jejich motivacích a zážitcích hledala řešení pro sebe. Nakonec přidala i zkušenosti ze své cesty.

 

Nejedná se o literaturu s uměleckými ambicemi, jako je např. Coelhův Poutník. Publikace obsahuje devět vyprávění cestovatelů, nikoli spisovatelů. Více či méně čtivě líčí své důvody, průběh výpravy i následné „vyhodnocení“ – zda jim pouť přinesla kýžené.

 

Kniha má své plus v tom, že ji vypráví lidé různých generací s různými názory, potřebami, možnostmi. Většina příběhů mě zaujala. Jen mi nějak „nevoní“ poutníci, kteří si na cestu vyhradí dva týdny dovolené, trhají denní rekordy a stresují se, že „TO“ nestihnou. Podle mého Camino není o kilometrech ani o čase, ale o bytí tady a teď.

 

Včera jsem (nejen) na toto téma on-line besedovala s Ondřejem „Onderou“ Herzánem. Jeho kniha o Caminu Z Brna za sklenkou portského vyjde ještě letos.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová