Jednou ...

25.11.2018 13:46
Graeme Simsion, Anne Buist, Pár kroků vpřed, Mladá fronta, 2018, ****

Mám moc ráda příběhy o Caminu. Kdo ví, snad se jednou na cestu do Santiaga de Compostela vydám. Je však jisté, že následující týdny to bude jen prstem po mapě a v knihách.

Svatojakubská pouť, známá také jako Camino, je stará poutní cesta, na kterou každý rok vyrážejí tisíce poutníků. Dnes už nemá pouze duchovní rozměr. Každý poutník na ni hledá a (ne)nachází něco jiného. Autoři, manželé, prošli trasu dvakrát a své zážitky předali čtenářům, možná budoucím poutníkům, v této knize. 

Střídání kapitol podle vypravěčů je velmi příjemné. Američanka Zoe cítí vinu za smrt svého nedávno zesnulého manžela a na cestu se vydává zcela neplánovaně. Martina sice trápí manželčina nevěra a špatný vztah s dcerou, ale účel jeho cesty je zcela prozaický. Každý jde po své trase, která se tu a tam spojí. Oba potkávají další poutníky, kteří tak dotvářejí barevnou mozaiku lidských příběhů.

"Santiago? A je vůbec o co stát? Hlava svatého Jakuba, hm... spíš jeden důvěřivý pasáček a chytří našeptávači, kteří v tom v devátém století vycítili obchodní příležitost. Ačkoli koho by tenkrát napadlo, že se tenhle byznysplán bude vyplácet ještě o tisícovku let později. ... Pozoruhodná lokalita, jenže do té se klidně mohu dohrkat autobusem, pokud ji tolik toužím spatřit. Tak proč jsem posedlá tím, že tam musím dojít pěšky? Je za tím nějaké kouzlo, nebo čistě moje tvrdohlavost? Nebo něco ještě jiného? 

Monsieura Chevaliera zajímalo, co jsem o sobě zjistila. Že mi chůze nedělá problémy, odpověděla jsem mu. Tak to sotva - a možná právě z toho plynulo ponaučení. Nebýt pyšná, nic nebrat jako samozřejmost..."

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová