T minus 24

06.05.2014 00:00

Díky tomu, že mám v knihovně plno práce a akcí, nemám čas na cestovní horečku. Zato Rak pije jednu meduňku za druhou a Kulíšek mne starostlivě nabádá: "Budu mít u sebe český mobil, tak mne pravidelně informuj. (Pozn. aut.: matka dceru!). A kdyby ses ztratila v Helsinkách na letišti, tak mi volej. A sleduj cedule EXIT a BAGGAGE nebo LUGGAGE - nejdřív si musíš vyzvednout kabelu. Smajlík."

K čepici jsem do tašky přibalila i merino na ramena, dvě knihy, pět časopisů a jedny křížovky. Let sice trvá jen dvě hodiny, ale celkem budu na cestě hodin dvanáct...

 

Dnes jeden cestovní :):

Dvě města A a B jsou od sebe vzdálena 90 km. Z města A do města B vyjede vlak rychlostí 60 km/h. V tu samou chvíli vyjede z města B vlak do města A po té samé koleji stejnou rychlostí tj. 60 km/h.
Ve chvíli, kdy se vlaky rozjedou proti sobě, z předního okna (lokomotivy) vlaku jedoucího z A do B vystartuje moucha rychlostí 100 km/h a letí vstříc druhému vlaku. Ve chvíli, kdy k němu doletí, dotkne se nožkou jeho předního skla a letí ihned zpátky. Takto moucha lítá mezi vlaky než jí rozmáčknou na placku. Úkolem je zjistit, kolik kilometrů moucha celkem nalétala. Nějaké zrcyhlení a zpomalení zanedbáme, je to supermoucha. 
 
Zadání, nápověda a řešení  zde .
 
 
 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová