Pomoz si a bude ti pomoženo

09.03.2019 14:52
Amanda Lovelace, O princezně, která se zachránila sama, Yoli, 2018, ****


Anotace
Výherce 2016 Goodreads Choice Award
Sbírka básní rozdělená do čtyř oddílů: Princezna, Vévodkyně, Královna a Ty. První tři oddíly s obdivuhodnou upřímností komentují jednotlivá stádia dospívání autorky Amandy Lovelace, zatímco závěrečná kapitola je vzkazem čtenáři. Kniha o lásce i nenávisti, o tom, jaké to je někoho ztratit, o zármutku i radosti, o síle, inspiraci a hledání sebe sama.


Trvalo téměř šestnáct měsíců, než jsem opět vzala do rukou poezii. V listopadu 2017 to byla vynikající sbírka Rupi Kaur mléko a med. Škoda, že dodnes nevyšel český překlad její druhé knihy the sun and her flowers.


Nejsem sice na této sociální síti pro milovníky knih, ale doporučení “Nejlepší básnická sbírka roku na Goodreads“ jsem neodolala.


Nejsem ani cílová skupina Yoli, ale dokázala jsem v Amandiných moderních verších najít mnohé pro/ze sebe. Kupodivu ani ne jako matka stejně staré dcery, byť obě „poznamenal“ Harry Potter, ale jako dítě, které také v raném věku přišlo o rodiče.


Str. 16
princezna od malička jsem byla
tak trochu blázen do knížek.

mohli jste mě vídat,
jak hladím jejich hřbety

sama, zavřená
ve věži v pokoji


Nevím, kde se v lidech bere odvaha, jít se svou duší na trh. Jako trenérka paměti na svých kurzech sice stále doporučuji: pište si deník, vypisujte se ze svých emocí, uleví se vám, ale vždy dodávám: nikdo to nemusí číst.

Mladá spisovatelka zde však odhaluje své nejniternější pocity: dospívání, trápení s nadváhou, první lásky, ztráta sestry, matky, nevinnosti …


Str. 137
můj kluk?
ten je ještě
lepší než
knížky
- literatura na tebe nemá


I když po deseti stránkách …


Str. 147
I.            milovaná kniha.
II.           chladno a zataženo.
III.          hrnek kafe.
IV.          teplá deka.
V.           ty.
- tohle mi stačí, abych se cítila svobodná


… a v poslední kapitole TY …


Str. 194
jen proto,
že tě
nebije,
to ještě neznamená,
že tě
netýrá.

podle tebe není
zločin
pohlédnout
na noční nebe
& říct
hvězdám,
že se ale vůbec
netřpytí?

& víš co?
ty záříš
jasněji
než všechen
hvězdný třpyt,
který kdy
byl
nebo kdy
bude.
- psychické týrání je pořád týrání


Autorka se sice loučí s tím, že jsme došli na konec jejího příběhu, přesto jsou avizovány další dva díly. Třeba se dovíme, kam Amandin osud směřoval.


PS:
Jsem daleka toho, abych hodnotila kvalitu této poezie. Více mě zajímá její vypovídající hodnota a čtivost. A ty jsou velké. Ale překvapil mě názor čtenářky mladší než Amanda! (pokud lze věřit „profilu“ na jiné knižní sociální síti): „Já jsem asi stará škola, protože pravá, kvalitní poezie, je pro mě Erben, Seifert, Biebl, Hrabě, spousta ale i současných českých i zahraničních, ale tahle instagramová rádoby poezie za mě kvalitu opravdu nemá.“  Máme tedy naději, že básníci, na které v naší knihovně jen padá prach, se přece jen někdy dostanou „na vzduch“. 

 

Knihu jsem si vypůjčila v knihovně.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová