Nevstoupíš dvakrát do téže řeky

14.04.2024 20:22
Rebecca Raisin, Čajovna splněných snů, Cosmopolis, 2024, **

 

Anotace
Rosie má život pod kontrolou. Vypracovala se na zástupkyni šéfkuchaře v michelinské restauraci, je vdaná za skvělého muže a budoucnost vypadá růžově. Vše běží podle plánu až do okamžiku, kdy se vrátí domů a v předsíni najde manžela na odchodu se sbalenými kufry. Rosie se rozhodne zlomené srdce utopit ve sklence (nebo spíš dvou lahvích) vína a druhý den ráno zjistí, že v alkoholovém opojení koupila obytné auto! A tak se rozhodne využít příležitost ke změně a vyrazí na životní cestu se svou pojízdnou čajovnou. Ta sice nezíská žádné michelinské hvězdy, ale srdce mnoha lidí ano.

Před šesti lety jsem zde s nadšením psala o knize Jenny Colganové Pojízdný krámek snů. Také Obchůdek s knihami Rebeccy Raisin se mi líbil. Proto jsem neváhala a půjčila jsem si i "Čajovnu".

Téma "restartu" je velmi přitažlivé a v romantických příbězích se objevuje dost často. Nejznámější jsou asi Romantické útěky Julie Caplin. Možná někomu tyto knihy pomohly ke drobné či větší změně ve vlastním životě. Věřím, že u mladších čtenářů to může fungovat.

Autorka sice do svého textu propašovala zajímavé momenty a dokonce i mementa, ale je škoda, že vyprávění bylo tak plytké, prvoplánové a někdy i rozporuplné (např. pacifista dobrovolně nastoupí na deset let do armády a účastní se současných válečných konfliktů).

Netušila jsem, že Rosiina čajovna bude těsně spjatá i s pojízdným "Knihkupectvím šťastných konců". Jen díky němu a jeho majitelce Arii jsem knihu dočetla.



 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová