Prší, prší, jen se leje

08.05.2014 00:00

Nebe se celý den kabonilo a ronilo slzy, které ani silný vítr nebyl s to vysušit. Na řadu tedy přišla mokrá varianta itineráře - pamětihodnosti a galerie se vstupem zdarma.

Kostel vytesaný ve skále, kde jsme zastihli komponujícího varhaníka; Villa Hakasalmi a výstava Finsko v 50. letech; kongresové centrum Finlandia. Mimochodem s díly jeho autora Alvara Aalta se v Helsinkách potkáváme na každém kroku. Ač unavená, do jeho křesla za 3.545 Euro bych si nesedla.

Odpoledne jsme se zastavili v ekumenické Kapli ticha Kamppi, knihovně a v několika z mnoha malých výtvarných galerií. 

Čuchonské tlačky naší Kačky - den první

Děs a hrůza. Nejdříve mi přiloží nože ke krku - už jsem se viděla na pekáči a pak mne strčí do zobáku ocelového ptáka. Lidičky, to byla výška! Mále jsem z toho vypelichala.

 

Hned první den jsem se setkala se svými čuchonskými příbuznými a musím vám říci, že si skutečně žijí na vysoké noze.

 

Naštěstí jsou Finové uměnímilovný národ a ví, že ne každá Kačka má kačky na drahé vstupné. Ve Ville Hakasalmi mi v retro kadeřnictví naondulovali v letadle rozčepýřená peříčka. V galerii Jangva, kde nás pohostili silnou kávou a slaďoučkým perníkem, jsem si vyslechla Cleaner´s Voice a pokecala s opičáky. 

 

Kávy není nikdy dost. Pijí ji tady prý už tříleté děti. Tato však byla výjimečně hnusná.

 

Samozřejmě jsme nezapoměnly zajít do knihovny. Kulíšek šla platit upomínky za nevrácené knihy - káč, káč, haha, kovářova kobyla :). Jenže u každého pultu byl šikovný knihovník!, Kulíšek vykulila kukadla a pokutu jí vymazali :). Ty oči mne pak provázely po celé budově - v kytkách na zdi i na obalech knih. Líbila se mi "studijní místa" v oknech. Této knihovně dávám jedničku za tři výtisky Čapkova Zahradníkova roku :)

 

Krokoměr dnes 12.693, celkem 18.877.

 

Vymyslete příběh k tomuto obrazu z helsinské minigalerie:

 

 

Dále

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová