Druhá otevřená zpověď

01.07.2019 05:29

Rupi Kaur, Květy slunce, Knihy Omega, 2019, *****
 

Anotace:
Rupi Kaur, autorka bestselleru #1 podle New York Times milk and honey, přichází se svou dlouho očekávanou druhou sbírkou poezie.
Živá a transcendentní cesta růstu a zahojení. Původ a vyjádření úcty ke svým kořenům. Vyhoštění a následné nalezení domova v sobě samém. Rozdělené do pěti kapitol a ilustrováno samotnou Kaur, the sun and her flowers je cestou chřadnutí, pádu, zakořenění, růstu a rozkvětu. Oslava lásky a ve všech jejích podobách.
„Toto je recept na život, řekla mi matka, když mě držela v náručí a já plakala, mysli na ty květiny, které můžeš zasadit na zahradě každý rok a ony tě naučí, že lidé musí také zvadnout, upadnout, vypustit kořeny a povstat, aby mohli vykvést.“

 

Když se do Čech, Moravu nevyjímaje, dostane „zámořský čtenářský hit“, mnozí čtenáři sáhnou i po žánru, který je dosud míjel. Ne jinak tomu bylo v případě sbírky básní „mléko a med“, kterou v roce 2014 (v ČR 2017) debutovala mladá Kanaďanka (viz zde).

S o to větším napětím nakladatelé, knihkupci i čtenáři čekají, zda i další kniha takové literární supernovy opět zazáří. Zdá se však, že v případě Rupi Kaur se nejedná o supernovu ale stálici. Její druhá sbírka básní, kterou vydala v roce 2017, si vede stejně dobře jako prvotina. Na některých čtenářských sociálních sítích dokonce lépe.

Sbírka je rozdělena do pěti částí zrcadlících vývoj květiny. To, že začíná Vadnutím a Odumíráním, čtenáře předchozí knihy nepřekvapí. Autorka se stále vyrovnává se svými traumaty, zejména znásilněním. Naštěstí pro ni, i čtenáře, přichází optimističtější Klíčení, Růst a Rozkvět.

 

Slýchám tolik vlídných slov
ale stačí jedno
které se mě dotkne
a moje sebedůvěra je tatam

- negativní myšlení

 

co máš pořád s těmi slunečnicemi ptá se

ukážu prstem na pole plné žlutých květů
vidíš jak se dívají za sluncem
zatímco putuje oblohou
když zapadne svěsí hlavy a smutní
prostě potřebují k živou slunce
tak jako já tebe

- květy slunce

 

Jsi jako zrcadlo
když i stále budeš odpírat lásku
budeš potkávat jen ty co ti ji budou také odpírat
ale když se budeš mít ráda
budeš potkávat jen ty
co tě budou milovat

- jednoduché počty

 

Opět se nejedná o „velkou poezii“. Často se vám bude zdát, že jste už někdy něco takového četli, slyšeli. Ať už to byly vaše osobní myšlenky, pocity (to znám, to jsem zažil/a, cítil/a), nebo citáty slavných. Přesto má poezie Rupi Kaur svou hodnotu: dokázala zaujmout tisíce zejména mladých čtenářů, kteří tak možná najdou cestu k jiným básníkům.

Doporučuji všem, dívkám i chlapcům, ženám i mužům. A nejen proto, že miluji slunečnice.

Knihu jsem si půjčila v knihovně.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová