Chtěla jsem to vědět?

07.11.2021 16:07

Jojo Moyesová, Jako hvězdy v temné noci

Karel Cubeca, Muž, který našel svůj stín

Pavel Taussig, V kolektivu oblíbená

 

 

Paula Becker, Hledání Betty MacDonald, Motto, 2021, *****

 

Anotace

Vejce, Mor, paní Láryfáry a já. Kompletní životopis legendární autorky, dosud neznámé fotografie a tragédie skrytá za humorem. Americká spisovatelka Betty MacDonald si získala několik generací čtenářů svérázným smyslem pro humor. Memoárová beletrie Vejce a já, Kdokoli může dělat cokoli, Morová rána, Dusím se ve vlastní šťávě či příběhy pro děti Paní Láryfáry patří mezi bestsellery i v současnosti. Novinářka Paula Becker se vydala po jejích stopách a sepsala unikátní životopis, v němž nechává nahlédnout do korespondence, poznámek a fotografií, které dosud nebyly zveřejněny.

 

 

Jako profesně deformovaná knihovnice si týden co týden nosím domů tašky plné knih. Na stole pak dělám dva komínky: „prolistuji“ a „budu číst“. Často se však stane, že knihu, u níž mě zaujala anotace, po chvíli odložím a „listovačku“ zhltnu do konce. Hledání Betty MacDonald je právě ten druhý případ.

 

Paní Láryfáry mě minula. Ovšem „Vejce“ si mě našlo v pravou chvíli. Nedlouho poté co jsem se z města přivdala na vesnici, do domu s dvorkem, kurníkem, králíkárnou, velkou zahradou, psem i kočkou… Jak já tehdy Betty rozuměla! A přiznávám, že svým humorem mi můj přerod (byť stále nedokonaný) z „městské“ na „vesnickou“ hodně ulehčila.

 

I když i v další knize „Co život dal a vzal“ líčila autorka své peripetie stále s lehkostí a vtipem, vnímavý čtenář mohl vytušit, že to s tím humorem nebylo v jejím životě tak divoké.

 

Proto mě MacDonaldové životopis zcela pohltil. Nedočkavě jsem obracela stránku za stránkou a čím dál tím více pronikala do reality, která však byla mnohdy na hony vzdálená veselé literární autobiografii. Paula Becker svou knihu napsala velmi čtivě a nebála se zveřejnit i to, co bychom snad ani vědět nechtěli.

 

„Život je jen náhoda, jednou si dole, jednou nahoře…“ vybavila se mi při čtení známá písnička. Bettyina krátká, pouze padesátiletá, životní pouť však připomínala spíše jízdu na horské dráze. Láska, manželská deziluze. Z bídy do nevídaného bohatství a z něj opět do chudoby. Bohémský život, válečná krize, nelehká 50. léta (ano, i v Americe!). Popularita, zapomnění. Soudní tahanice s rodinou Bishopových (Kettlovi ve „Vejci“) a neuvěřitelně smutný konec…

 

Máte-li touhu o Betty MacDonald, jejích rodičích, sourozencích, manželech, dcerách, přátelích a životě v Americe v první polovině minulého století vůbec, vědět více, než jste se dočetli v jejích knihách, vřele vám tuto knihu doporučuji. Chcete-li si však uchovat iluze o jejím lehkostí, humorem a optimismem oplývajícím životě, nečtěte.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová