Čekající na statut důchodce

27.08.2013 20:43

Ano, jsem 50+ a tudíž "čekající na statut důchodce". Někdo při zmínce věku dostává osypky, já jsem za tuto kategorii dnes byla vděčná. Úspěšně, a v pohodlí domovské knihovny, jsem prošla školením vedoucích nových "konzultačních středisek Virtuální univerzity 3. věku". A nejen že můžeme našim "akademikům" nabídnout novou aktivitu, navíc se mohu začít vzdělávat i já. Když už tam teda budu sedět, pouštět počítače a mačkat čudlíky :). 

 

S Kulíškem jsme odpoledne nakoupily skutečně, ale opravdu, poslední drobnosti, odpoledne jsme upekly italský závin, babiččin křehký štrůdl a kuře a zítra můžeme vyrazit směr matička Praha. Užijeme si skvělou dámskou noční jízdu a ve čtvrtek už ji jen na Ruzyni zamávám...

 

Dnes jsem pro vás vybrala hádanku z odborné literatury:

 

Solomon Šereševskij, ruský žid, je hlavní postavou kauzistiky, kterou napsal ruský neuropsycholog Alexandr Lurija (1901-1977) v létě 1965 a která vyšla v roce 1968 v překladu jako The mind of a mnemonist (česky Malá knížka o velké paměti, SPN Praha, 1973). Jedná se o menší práci jednoho z otců neurologie A. R. Luriji, ve které popisuje známý případ mnemonika pana Š., jehož neuvěřitelná paměť měla fantastické důsledky na jeho myšlení, poznávání a vývoj osobnosti. Případ pana Š. připomíná postavu Funese z Borgesovy povídky Funes, muž se zázračnou pamětí a také se v mnohém shoduje s Harrisovým popisem "paláce paměti" a jeho užíváním dr. Hannibalem Lecterem v knize Hannibal.

Extrémní schopnost vizualizace umožňovala Š. okamžitě nalézat řešení některých úkolů. Někdo mu jednou předložil hádanku o červu a knize:

Vedle sebe na polici stojí dvě knihy, z nichž každá má 400 stránek. Od první stránky nalevo stojící knihy do poslední stránky druhé se prohryzává červ. Kolika stránkami se prokousal?

PS: Ve svých kurzech kladu velký důraz na trénování asociačních a vizualizačních schopností, neboť i to je cesta k dokonalejší paměti.


PPS: Hádanka je převzata z knihy Douwe Draaisma Proč život utíká rychleji, když stárneme - O autobiografické paměti, kde také naleznete správné řešení.

 

Dále

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová