Zpátky do jiného světa aneb souboj s pamětí

24.10.2013 00:00

Marcel Krupka to ve své recenzi na první dva díly románu Haruki Murakamiho 1Q84 vystihl velmi přesně:"...čekat na zbývajících 300 stran příběhu téměř rok? V případě mnohých asi bude sveden tu větší, tu menší boj s pamětí." Co uvízlo v té mé? Nejlepší příběh, který jsem od Murakamiho četla (příznivci Kafky na pobřeží a Norského dřeva nechť prosím prominou); prolínání nejen časových rovin, ale i realit; ač mezi tisíci lidí, stále přítomný, neodbytný pocit osamění a hledání spřízněné duše; fantazie; vraždy; láska, napětí a Leoš Janáček. V dnešním vydání Literárních novin jsem našla úryvek z právě vycházejícího třetího dílu. Už se na něj moc těším :).

 

Procvičte si také svou fantazii, schopnost asociací, vizualizací, hledání obvyklých ale také neobyčejných vztahů.

Sestavte pět dvojic z těchto deseti různých věcí. Každý obrázek musí být použit právě jednou a žádný obrázek nesmí zůstat nepřiřazen. Dvojice utvořte tak, aby každá představovala ideální propojení obou předmětů na základě jejich podobnosti, které pro vás budou nejpříhodnější. Není zde "správné" řešení".

Zkuste také úlohu řešit se svými přáteli, rodinou a porovnejte své výsledky. Přištěte si vždy dva body za dvojici, kterou budete mít shodnou a 0 bodů, když se dvojice budou lišit. Pokud získáte 8 - 10 bodů, myslíte velmi podobně. Když dosáhnete 4 - 6 bodů, jste si podobní, ale pokud získáte 0-2 body, jste každý z jiné planety :).

Zdroj: Allen Bragdon - Hry pro levou polovinu mozku

 

Dále

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová