Zkrotila jsem zebru, olé!

16.07.2013 21:01

Tak jako "milovníci adrenalinu" v Pamploně před býky utíkám já před zebrami. Kdysi dávno se mi podařilo vyluštit Einsteinovu hádanku (Pozor, odkaz obsahuje jak zadání, tak řešení, chcete-li si to užít, rolujte pomalu!) Ale znáte to, nejhloupější sedlák má největší brambory. Jak jsem začala rozum brát, vyznala jsem se v domech, zvířatech, vítězích, milovnících a sběratelích bůhvíčeho čím dál tím méně. 

 

O prázdninách mám jedinečnou možnost připravit si v klidu kurzy trénování paměti na další školní rok. Ani dnes tomu nebylo jinak. Pustila jsem se do hledání logických hádanek. Zákonitě jsem musela narazit i na zebru. Nejdříve jsem s ní nechtěla nic mít. Pak jsem si chtěla vzít na pomoc skvělou knihu Zebry, zebry, zebřičky, byla však půjčená. Nakonec jsem popadla do ruky tužku a papír a... netrvalo dlouho a vím, kde bydlí Marta a co pěstuje. Zkuste to i vy!

 

Tři děvčata Jana, Marta a Eva bydlí ve třech městech: Prešov, Zvolen a Trnava. Každá z nich pěstuje jiné květy, mohou to být růže, tulipány nebo slunečnice. Víme, že:
Jana není ze Zvolena a nepěstuje slunečnice.
Eva je z Prešova.
Dívka z Trnavy pěstuje tulipány.
Ta, která pěstuje růže, není z Prešova.
Odkud je Marta a co pěstuje?

 

A ještě dvě hádanky navíc:

Jan sedí v ložnici a zasmušile zírá na neustávající déšť. V jeho rodném městě prší už tři týdny bez ustání a všude jsou záplavy. Na mnoha místech je voda hluboká už několik stop a rychle stoupá. Všichni se stěhují do vyšších pater. Jan ale situaci nijak neřeší. Proč?

 

Vězeň čeká na popravu. Král ohlásí lidu (aby jeho popularita vzrostla), že mu dá poslední šanci se zachránit. Přichystá prý pytlík s jednou černou a jednou bílou kuličkou. Pokud vězeň vytáhne bílou, je osvobozen. Pokud vytáhne černou, bude popraven. (Tohle všechno veřejnost ví.) Kat, který má popravu provést, se ale dozví, že král podvádí a dá do pytlíku dvě černé kuličky (ať se vězeň snaží jak chce, vytáhne vždy černou – smrt). Tohle vězni potají řekne. Dalšího rána se koná celá „poprava“ za účasti veřejnosti. Co musí vězeň udělat, aby se zachránil? 
Předpoklady: Opravdu je to možné, řešení existuje. Král musí před veřejností dodržet slib, ať se mu to líbí nebo ne. Veřejnost je přítomna a bude chtít vidět důkaz o popravě nebo o osvobození. Vězeň musí vytáhnout právě jednu kuličku (nesmí obě dvě a nesmí vytáhnout prázdnou ruku).
 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová