Žádná baba není více, nežli česká knihovnice

11.01.2019 16:05

Marek Toman, Cukrárna U Šilhavého Jima, Baobab, 2018, *****

Dedikováno všem slečnám a paním knihovnicím.
 

Anotace
Mohou desperáty z Divokého západu napravit lekce klasické četby? Je možné pochopit svůj vlastní život při četbě Bílé velryby, Hraběte Monte Christa, Romea a Julie, Vinnetoua nebo Máje? Česká knihovnice Boženka se ve svých čtenářských dílnách v cukrárně U Šilhavého Jima snaží ze všech sil, dokud do městečka nepřiputuje literární zločinec Dante Skunk Shakespeare... Kdo zvítězí v lítém intelektuálním boji, není jasné, stejně jako není jasné, na čí stranu se postaví drsní kovbojové a vězni. Lehká parodická žánrovka spisovatele Marka Tomana v lecčems navazuje na slavného Limonádového Joea a je roztomilým příspěvkem pro všechny vášnivé čtenáře i pro dospělé, kteří k literatuře vedou nebo chtějí dovést své ratolesti, žáky či studenty.

 

Z počátku jsem nevěděla, co si mám o čteném myslet. Baobab je „malé alternativní nakladatelství ilustrovaných knih pro děti a mládež“. V naší knihovně je „Cukrárna“ zařazena do beletrie pro dospělé. Autor čtenáře oslovuje „milé děti“… Po chvilce jsem však „přestala přemýšlet“ a začala se usmívat.
 

No jen si to představte! Dvoumetroví zálesáci s kolty u pasu sedí v cukrárně, míchají lžičkou pěnu na kafíčku, olizují ze rtů krém z větrníku, zapíjejí vše vaječňáčkem a zároveň soustředěně naslouchají knihovnici Božence. Odehrává se zde totiž pravidelný „sedánek nad knihou“.  Ba co víc! Místo cukrárny se přeneste do zdejšího vězení, kde Boženka zřídila knihovnu. V ní horda zločinců odsouzených na smrt. A co dělají? S očima upřenýma na jedinou ženu v dalekém, širokém okolí hltají každé její slovo. Idylka. 
 

Tu však krutě naruší příchod nového vězně, literárního bandity Dante Skunka Shakespearea. Nejen že zpochybňuje Boženčin výklad Bílé velryby, Hraběte Monte Christa, Romea a Julie, Máchova Máje i slavných mayovek, ale vyzve ji na nelítostný souboj. Jde do tuhého.
 

Skutečně jsem se skvěle bavila. Zejména v čekárně u lékaře, kde mě dnes neustále někdo předbíhal.
 

Boženka je ideál profesionální knihovnice. Půjčit knihu tomu, kdo rád čte, je jednoduché. Ale ukázat cestu k literatuře těm, kdo dosud drželi v ruce jen winchestrovku, tesák, mobil nebo joystick, to je sakramentsky velké umění.
 

Nejsem si jistá, zda děti pochopí všechny narážky, ale mládeži by tato skvělá parodie mohla pomoci najít cestu ke knihám. Nejen díky vtipnému textu, ale také skvělé grafice.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová