Warren, Petula, Črtík a ti druzí

06.06.2017 19:52
Napsala Tania Del Rio, ilustroval Will Staehle, Warren XIII. a Vševidoucí oko, Nakladatelství Paseka, 2017, *****

 

Warren XIII. je dědicem prazvláštního starobylého hotelu. Je mu teprve dvanáct let, proto se vedení hotelu již před lety ujal jeho strýc Rupert - lenoch a budižkničemu. Zatímco Rupert poletuje kolem své novomanželky Annakondy, Warren pracuje jako jediný hotelový poslíček, údržbář, pokojský a kluk pro všechno. Naštěstí v hotelu kromě strýce a tety žije pouze knihovník Friggs a kuchař Bujon, takže práce moc nemá. To se má však brzy změnit.

 

V hotelu se začnou dít prazvláštní věci. V kotelně se objeví tvor se spoustou chapadel, zahradním bludištěm se plíží neznámý přízrak, z tety Annakondy a jejích sester se vyklubou čarodějnice a najednou je hotel plný podivuhodných osob, které hledají poklad známý jako Vševidoucí oko. Warren pochopí, že pokud chce hotel zachránit, musí poklad najít jako první. Při hledání na něj však čeká spousta hádanek, tajných kódů i nebezpečí.

 

str. 119
Warren si portrét zálibně prohlížel snad stokrát, ale nikdy nevěnoval pozornost stolu nebo dokumentu, který na něm ležel. Přistoupil blíž a uvědomil si, že je to stavební plán hotelu.

 

str. 146
Warren se otočil a chystal se k útěku, ale Ortogona s Triangelou ho chňaply za paže. Annakonda rozkopla dveře a zavelela: “Jdeme.” Sestry vyvlekly Warrena na chodbu a táhly ho ze schodů. “Strýčku Ruperte!“ křičel Warren. “Bujone! Někdo! Kdokoliv! POMOC!”

 

Kniha je zařazena mezi dětskou literaturu a komiksy. Napínavého textu je však v něm více než v bublinách a příběh rozhodně pobaví i dospělé. Zajímavé červeno-bílo-černé ilustrace Willa Staehleho obdivuhodně doplňují děj, který ocení nejen milovníci gotických románů, ale také fanoušci skvělého filmového vypravěče Tima Burtona či oblíbeného autora sci-fi a fantasy literatury Neila Gaimana.

 

Názor čtenářky: vynikající příběh o tom, že i zdánlivý outsider může mít v životě úspěch a že lenost a zloba se - alespoň v literatuře - nemusí vyplatit.

Názor trenérky paměti: jedinečné ilustrace a zapeklité hádanky nenápadně potrénují čtenářův mozek.

 

str. 170
“Až v srdci hotelu tón zazní zahraný rukou oprávněnou, Vševidoucí oko se zjeví, chopí se vlády nad krajinou. Až srdce hotelu slova zří, ruka oprávněná bude psát: Vševidoucí oko zavelí, hotel již nebude dále stát.”

 

Knihu jsem si vypůjčila v knihovně.

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová