Vteřina, která mění životy

18.04.2017 21:04
Håkan Nesser, Karambol, nakladatelství MOBA, 2017, ****

 

Opilý řidič usmrtí šestnáctiletého chlapce. V dešti a ve tmě stojí na okraji silnice nad mrtvým tělem. Vezme jej do náruče, popojde a … pak jej položí zpět do mokré trávy. Ona vteřina, kdy se rozhodl zanechat bezvládné tělo na místě, osudově změnila nejen jeho život.

 

Håkan Nesser je významný autor severské krimi prózy. Třikrát získal cenu za nejlepší švédskou detektivku a v roce 2000 se stal držitelem prestižního ocenění Glass Key. Jeho knihy byly přeloženy do více než 25 jazyků. Nesser vytvořil postavy detektivů, kteří se pohybují v precizně zachyceném prostředí, inspirovaném zejména švédskými, nizozemskými, německými a polskými reáliemi.

 

V sedmém díle své řady detektivních románů ponechal hlavního hrdinu komisaře Van Veeterena v pozadí. Až osobní tragédie ho donutí zapojit se aktivně do vyšetřování. Práce operativců však tentokrát není hlavní linkou příběhu. Spisovatel před čtenářem nic neskrývá. Naopak. Čtenář po většinu času ví mnohem více, než detektivové. Zná myšlenkové pochody vraha i jeho oběti. O to pozorněji může sledovat deduktivní i forenzní metody práce kriminalistů, kteří se k pachateli krůček po krůčku blíží.

 

Håkan Nesser, stejně jako mnozí další autoři detektivní literatury, v nás velmi naléhavě vyvolává otázky o povaze zla. I mně při čtení vířilo v hlavě: Skutečně je zlo přítomno v každém z nás? Opravdu jsme všichni schopni reagovat na vypjaté okamžiky takto zvrácenými činy? Jak důležitou roli hraje v našem životě náhoda a jakou náš charakter? Jak by se choval na místě “náhodného viníka” kdokoli jiný?  To, že chlapec šel po silnici přesně v okamžik, kdy tudy jel dosud zcela bezúhonný muž a budoucí několikanásobný vrah, byla skutečně náhoda, nebo vše začalo již řidičovým rozhodnutím usednout opilý za volant?

 

str. 22

K čemu by bylo zavřít mě na pět let do vězení? Zabil jsem vám syna, z celého srdce toho lituji, ale byla to nehoda, takže komu by prospělo, kdybych se přihlásil? V duchu se ptal, co by mu na to asi řekla. Opravdu by mu to vyčítala? Celé to byla jen nehoda a nehody nemají viníky. Dokonce ani aktéry, jen faktory a objekty mimo veškerou kontrolu.

 

O severských krimi románech je všeobecně známo, že jsou plné násilí a bestialit. Proto je téměř nečtu. Děkuji nakladatelství MOBA, že mi recenzním výtiskem Karambolu pomohlo objevit nového velmi čtivého autora klasické detektivky, který zaujme myšlenkami, nikoli potoky krve. Ráda si přečtu i Münsterův případ.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová