Všechno je jinak ...

07.01.2024 14:04
Frida Skybäck, Čtenářský kroužek na konci světa, Red, 2023, ***

 

Anotace
Jednoho slunného květnového dne přijíždí Madeleine Greyová, dívka se švédskými kořeny, do vesničky Ljusskär ve Skåne na jihu Švédska jako nová praktikantka populárního sboru Svobodné církve. Její pobyt však náhle skončí, když si jednoho večera sbalí kufr a beze stopy zmizí. Když o třicet let později obdrží její sestra Patricia anonymní dopis s Madeleininým řetízkem, rozhodne se do té malé přímořské vesničky vydat a ještě naposledy se pokusit svou sestru najít.

Patricia se ubytuje v jediném zdejším hotelu Monin Bed, Breakfast & Books, do něhož mnozí z místních obyvatel chodí na kus řeči a na vyhlášené Monino domácí pečivo z chaluh. Patricia se záhy seznámí s několika ženami sdruženými ve čtenářském kroužku a během rozhovorů o literatuře, lásce a manželských neshodách se společně snaží přijít na kloub Madeleininu záhadnému zmizení. Všichni ale nejsou stejně vstřícní a Patricia poznává, že její otázky jitří staré rány.

Co se s Madeleine toho osudného večera pozdního léta stalo a co je to za temné tajemství, které lidé ve vesnici tak přísně střeží?

Dva příběhy.
Jeden ze současnosti, literární, velmi příjemný, zábavný, plný odkazů na další literání skvosty.  Ženy všech generací, každá se svými starostmi i radostmi. Srdce knihomolky plesá.
Druhý, dějově o třicet let zpátky, se mi četl velmi obtížně. Záhy se nad mou hlavou začal vznášet stín tragédie. Nevím, zda to bylo sugestivním stylem autorčina psaní, či mým "zaručeně správným" odhadem příčin a následků, ale "Madeleininy" kapitoly byly velmi zatěžující na můj nervový systém.

Přesto mne velmi zaujala tato báseň:

Nesmrtelnost (Mary Elizabeth Frye, 1905 — 2004, Překlad Václav ZJ Pinkava)

Nechoď mi k hrobu stát a štkát,
vždyť já tam nejsem; nejdu spát,
Jsem tisíc větrů závan, hbit,
jsem sněhu démantový třpyt,
jsem pozlat slunce klasů žní,
jsem něžný deštík v jeseni.
Když v denní klid se probudíš,
jsem svěží vzmach, co stoupá výš
na křídlech ptáků kroužících.
Jsem lesk od hvězd, noc zdobících.
Nechoď mi k hrobu plakat zas,
nejsem tam; na smrt nemám čas.

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová