Vražedná tajemství

08.10.2017 15:04

Ann Granger, Trosky, Nakladatelství MOBA, 2017, ****

 

“Ve viktoriánských dobách to musela být nádhera. Dokonce i dost dlouho poté. Myslím, že chátrat to tu začalo v padesátých letech. Když jsme sem s matkou jezdily na návštěvu, už to dávno byly jen trosky. Strýček Monty s tetou Penny udržovali pořádek jen kolem domu…”

 

Balaclava - chátrající dům, který se pomalu rozpadá pod tíhou času i smutných osudů jeho obyvatel. Poslední z rodu Bickerstaffeů, sedmdesátník Monty, v něm žije sám. Zdraví podlomené alkoholem mu už ani nedovolí vystoupat do patra rozlehlé budovy. Obývá proto jen pár místností v přízemí a netuší, co se děje v pokoji nad ním. Jednoho dne objeví na své pohovce mrtvolu neznámého muže. Dům je prohlášen za “místo činu” a zapečetěn. Starého muže odváží jeho sestřenice Bridget k sobě domů, kde o něj pečuje se svou dcerou Tansy.

 

Vyšetřování se ujímá dvojice kriminalistů Jess Campbellová a Ian Carter. Je to už jejich druhý případ z nové řady detektivek oblíbené anglické spisovatelky Ann Grangerové. Autorka původně pracovala jako konzulka v Jugoslávii, Československu a Rakousku. Provdala se za svého kolegu z diplomatických služeb a nyní žije nedaleko Oxfordu. A právě do tohoto malebného prostředí tradičního anglického venkova zasazuje děj svých románů.

 

Mrtvého muže z Balaclavy nikdo nezná, nikdo si nevšiml ničeho podezřelého, nikdo nic neví, nic neviděl. Jess je ale přesvědčená, že někdo z nich lže. Společně se svými kolegy začíná rozplétat klubko tajemství, které Balaclavu spojuje se všemi v jejím blízkém okolí.

 

Vyprávění plyne pomalu, hodinu po hodině, den po dni. Tu a tam se děj vrací v Montyho vzpomínkách o desítky let zpátky do jeho dětství a mládí. Zdá se, že tyto reminiscene nemají nic společného se současným zločinem. Dávná tajemství však právě teď vyplouvají na povrch.

 

“To strach z následků mu nedovolil promluvit a bránil mu odhalit celou pravdu. Říct to či neříct? V každém případě, uzavřel Monty s moudrostí, která přichází za bezesných nocí, je člověk v pasti. Tajemství je ošemetná věc. Divil se, proč ho tajemství spojená s jeho rodným domem, která by tudíž měla zůstat tam, doprovázela i do Bridgetina domu. Pevně zavřel oči, jako kdyby to nějak pomohlo, a znovu se jim postavil.”

 

Poklidný příběh, líčící obyčejnou mravenčí práci detektivů a barvitě popisující okolní krajinu i vztahy lidí v ní žijících, připomíná spíše historický román než thriller. Ani zde však čtenář není ochuzen o dramatická odhalení.  A to se mi velmi líbilo.

 

Děkuji Nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová