Víc děr - víc syslů. Víc hlav - víc smyslů.

25.09.2013 21:13

Poznali jste? Jak by ne. Saturnina, a neméně tetu Kateřinu, znají všichni, kdo mají rádi humornou literaturu a skvělé filmy. V tomto případě, jako jednom z mála, si troufnu tvrdit, že filmové zpracování se minimálně vyrovná knize. Jana Synková byla dokonce za roli nesnesitelné, přísloví neustále opakující tety, nominována v kategorii ženský herecký výkon ve vedlejší roli na cenu Český lev. Když jsem dnes ráno začala příslovími, netušila jsem, že mne budou provázet až do večera.

 

Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Jak se do lesa volá, tak se z něho ozývá. Bez práce nejsou koláče. Bližší košile než kabát. Boží mlýny melou pomalu, ale jistě. Čiň čertu dobře, peklem se ti odmění. Jaká matka, taká Katka... S těmito a mnoha dalšími českými rčeními jsme dnes pracovaly v dopoledním kurzu trénování paměti. Pokuste se i vy vysvětlit jejich význam vlastními slovy a vzpomeňte si, nebo najděte, jiná s podobným významem. Není to tak jednoduché, jak se na první pohled zdá.

 

Neuplynula ani hodina po skončení lekce a já jsem se osobně přesvědčila, že mnohá z těchto mouder platí dodnes. Škoda jen, že spousta lidí na to zapomíná. Možná by pomohla teta Kateřina.

 

Také večer jsem se "potkala" se Saturninem. Patří mezi oblíbené, a opakovaně čtené, knihy milovníků knížek, kteří se sešli na našem Literárním čaji o páté. Všimli jste si toho měkkého i, narozdíl od druhého odstavce?! :) Máte také knihu, po které sáhnete kdykoli se potřebujete pobavit, uklidnit, rozveselit, povzbudit? Pro mne je to Čapkova Jak se co dělá.

 

Dále

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová