Úkol č. 5

07.06.2020 13:09

Doporučený úkol na květen: poslechnut si audioknihu.

Porušila Agatha Desatero?

Agatha Christie, Vražda Rogera Acroyda, audiokniha, Tympanum, 2013, interpret Ladislav Lakomý, *****

 

Anotace
Paní Ferrarsová, bohatá vdova žijící ve vesnici King's Abbot je nalezena mrtvá. Místní lékař dr. Sheppard konstatuje, že šlo o sebevraždu. Ve vsi bylo veřejným tajemstvím, že se měla provdat za prominentního obyvatele vesnice, Rogera Ackroyda, jen co uplyne rok od smrti jejího manžela. Za pár dní nalezli Rogera Ackroyda v jeho pracovně probodeného…

 

Ukázka Večer při Mah-jongu

Tuto ukázku jsem vybrala záměrně. Hovoří se v něm o čínské hře Mah-jong. V ukázce se sice jedná o jinou verzi, ale tu pro jednu osobu najdete i v mé nabídce. Je skvělá na procvičování postřehu, soustředění i strategie.

 

Jsem ráda, že jsem si poslechla nejdříve knihu a až poté „recenze“ i další zmínky o zvláštní detektivce nejslavnější autorky tohoto žánru. Zachovala jsem si tak moment překvapení do chvíle, kdy geniální detektiv, jak je jeho zvykem, sezval všechny podezřelé a odhalil viníka. Kdo ví, možná, kdybych se při poslechu audioknihy více soustředila, zaznamenala bych drobné náznaky, které autorka rozesela do celého příběhu. Ale to dokáže snad jen Hercule Poirot. A Sherlock Holmes :o).

Příčinou mé nepozornosti může být také fakt, že mě audioknihy uspávají. To je sice ta nejlepší alternativa medikamentů, ale na druhou stranu jsem odsouzena poslech opakovat nebo doufat, že jsem nezmeškala nic podstatného. I když se pan Lakomý snažil měnit svůj hlas podle toho, za kterou osobu hovořil, přece mě jeho příjemná intonace spíše uklidňovala, než podněcovala k přemýšlení. Příště si budu muset nechat alespoň dva koše prádla. Při žehlení se mi poslouchá skvěle a rozhodně neusínám.

Jako vždy Agatha Christie vymyslela skvělou zápletku, dopodrobna vykreslila charakteristiky jednotlivých postav a postupně „servírovala“ jejich „doznání se“. Mimochodem to mi připomnělo heslo dr. House: Všichni lžou. :o)

Zajímavým zjištěním pro mě bylo, že spisovatelku za tuto knihu vyloučili ze spolku anglických detektivkářů, resp. Britského detektivního klubu, protože prý porušila jedno z Desatera pátera Knoxe. Tím si nejsem jistá. Podle mého není porušení tak jednoznačné. Vždyť postupem let získala kniha několik ocenění. Mimo jiné ji v roce 2013 zvolilo 600 členů britské Asociace autorů detektivek nejlepším detektivním románem všech dob. Právem.

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová