Trocha haiku ...

26.02.2023 13:57
Lenka Karhanová, Motýl a moře, Oftis, 2016, ****

 

Anotace
Sbírka Motýl a moře může čtenáři předat povědomí o tom, že ve vnímání nejsilnějších okamžiků lidského života uvnitř i zvenčí, má poezie haiku i duchovní lyriky stále nezastupitelný a neopakovatelný význam. Touto sbírkou chci čtenáři přiblížit hloubku a význam japonského básnického umění haiku které je u nás méně známé.
První díl ve stylu haiku je tradičně bez názvu, stejně jako básně. Do druhého dílu s názvem - Láska a svoboda, jsem vyčlenila básně, které sice nejsou obsáhlé, ale do kategorie haiku se již řadit nemohou. Suplují tak skutečnost, že se haiku na mezilidské vztahy prioritně neorientuje. Básně o lásce a svobodě patří do stylu duchovní lyriky a navazují tím na předchozí tři sbírky, jež byly souborně vydány v roce 2013 pod názvem Sbírky básní.

 

Haiku je lyrický útvar, většinou s přírodní tematikou, který je tvořen zvukomalebným trojverším s počty slabik 5–7–5, dělicí pauzou a zařazovacím slovem (jap. kigo). Jde o nejznámější formu japonské poezie.
Prvním významným básníkem této formy poezie byl Macuo Bašó (1644–1694). Dalšími byli Buson Josa (1716–1783), Kobajaši Issa (1763–1824) a Masaoka Šiki (1867–1902). Šiki pojmenoval tento útvar představující samostatnou báseň termínem haiku a odlišil ji tak od sloky uvozující řazenou báseň. Wikipedie

 

Fascinuje mě toto japonské umění. Doporučuji zejména klasiku Issy Kobajašiho s nádhernými ilustracemi Daniely Renčové. Odborníci tvrdí, že neexistuje jiné než japonské haiku. Že nikdo jiný než japonec nedokáže napsat "opravdové lyrické přírodní" haiku. Přesto si tu a tam ráda přečtu zvukomalebná trojverší i z jiné provenience.

 

Velmi útlá publikace Lenky Karhanové má ještě jednu nadhodnotu: její vlastní půvabné ilustrace. Škoda, že se "poezie neprodává", barevné obrázky by potěšily oko i duši mnohem více.

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová