Tož kurňa, fajne čitani

28.10.2019 17:56

Marek Skřipský, Ostravská mystéria – Fantasy temná jako ostravské uhelné sloje!!!, Straky na vrbě, 2019, *****

 

Anotace
Po Velké válce je Ostravsko divoký region. Uhelná pokladnice mladé republiky i průmyslové srdce, kde se buduje div ne ze dne na den.
Legionář Vácha po návratu z ruského tažení prolévá hrdlem hektolitry alkoholu, aby zahnal staré běsy. A kdyby chlast nestačil, raději neodkládá nabitou pistoli.
Dcera četníka Sikory se nudí jako účetní a ve volném čase prohání silné závodní mašiny a hrabe se tatíkovi v soukromém tajném archivu.
A farář Bronský by své představené jistě nepotěšil, kdyby viděli, jakou má doma knihovničku plnou okultních svazků.
Když se ti tři setkají, vznikne trojice "paranormálních vyšetřovatelů" stejně barvitá jako samo Ostravsko. Stačí jim dát první případ; hned kolem nich sviští kulky a zní temná prokletí...

 

„Myslím, že největším milosrdenstvím na světě je neschopnost lidské mysli uvědomit si ve vší celistvosti vše, co v ní spočívá. Obýváme poklidný ostrov nevědomosti uprostřed temných oceánů nekonečna a není nám určeno vydávat se z něj daleko.“ H. P. Lovecraft

Úvodní citát ze souboru osmi povídek, umně spojených ústřední trojicí, napovídá, že se autor pokusí vyvést čtenáře z přítmí blikající stolní lampičky za paprskem poznání okultních záhad. Pro svou cestu zvolil pro mě velmi přitažlivý cíl: mou rodnou Ostravu, přesněji Vítkovice, v mém nejmilejším historickém období dvacátých let minulého století. Ne, že bych ta léta zažila, ale kdo ví … :o)

Město už má za sebou válečná traumata a prudce se rozvíjí. Svou polohou i vzmáhajícím se průmyslem zaručuje národnostní pestrost. Vedle sebe tu žijí a pracují Češi, Němci, z nichž se pomalu krystalizují hakenkreuzleři, Rusové – Bílí i Rudí a Poláci. Není proto divu, že se tu „na honu“ objeví i Američané.

Mnozí možná získají dojem, že se díky osazenstvu místní četnické stanice ve Vítkovicích ocitli v brněnských Četnických humoreskách. Podobnost je však pouze vzdálená.

Marek Skřipský totiž nezůstává u „obyčejných“ historických detektivek. Jeho zločinci využívají k uskutečnění svých podvratných a vražedných plánů nejen své zvrácené mozky, ale také pomocníky z říše temné fantasy. Objeví se zde gnómové, vlkodlaci, pohanští bohové, tajemní rytíři, mocné vesmírné kameny, skrytá podzemní civilizace, věčně žijící antikvář aj. Není náhodou, že s temnými silami obcovali především Němci. Posedlostí mystikou a okultismem byl Hitler pověstný. (Zmínky najdete také v Tučkové Žítkovských bohyních.)

Zásadním, určujícím atributem je však ostravština, kterou autor úspěšně implantoval do jinak hezky česky napsaného textu. Pajtaši, fajront, dřystat, dodom, doplantal, klemra… Po tom se mi stýskalo. Dokonce se v jedné povídce objevilo mé rodné příjmení!

Doporučuji!

PS: Do svého sáhodlouhého TBR jsem si dala Honzu Rádla.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová