Tohle čtení není pro každý

17.02.2020 09:20

Kateřina Šedá, Aleš Palán et al., Brnox, průvodce brněnským Bronxem, akce Kateřiny Šedé; Tripitaka, 2016, ***

 

Anotace
Obsáhlý svazek Brnox přináší výsledky několikaletého zkoumání brněnské čtvrti zvané Bronx, osídlené hojně Romy, přistěhovalci a obecně sociálně slabou komunitou, jež má pověst vyloučené lokality. Autoři čtenáře provázejí deseti „turistickými“ trasami, z nichž každá sleduje určitý sociální, kulturní či přírodní fenomén (např. víru a tradice, gastronomii, děti, flóru a faunu, noční život apod.).

Děti v Brnoxu se bojí much. Mladý klavírista Radek Bagar vyhrál několik mezinárodních soutěží. Bezdomovci v parku u Alberta navrhují rozdělení laviček: na některých by oni spali, na jiných by se provozovaly sexuální služby. Jeden z mála způsobů, jak se z vyloučené lokality dostat, je vstup ke svědkům Jehovovým. Mule straší v mnoha barácích v Brnoxu. Obyvatelé ubytovny Pohoda, která je nejlevnější v Brně, si pochvalují vstřícný přístup majitele. Pokud nemají peníze na svačinu, nepošlou rodiče své děti raději do školy. V ulicích Brnoxu roste řada léčivých rostlin. Čínský zemědělec si na nevyužívaném pozemku zřídil pole, kde pěstuje zeleninu. Podle deratizátora je výskyt štěnic v Brnoxu vzhledem k jiným brněnským čtvrtím zcela průměrný. Také černý odběr plynu nevykazuje zvýšená čísla. V rodinách se zde vaří řada romských specialit, romská restaurace však chybí. Při hraní fotbalu na ulici je třeba mít se na pozoru před projíždějícími auty.

 

Recenze na literatura.cz.


Výsledkem projektu naší nejznámější konceptuální umělkyně Kateřiny Šedé je graficky skvěle provedený průvodce po brněnském Cejlu neboli Cikánově. I když je obsah této publikace naprosto lokální a více osloví ty, kdo Brno znají, může zaujmout i ty, kdo ve Štatlu nikdy nebyli.

 

Patřím sice do první skupiny, ale při svém vydání jsem knihu pouze prolistovala a zase odložila. Můj zájem probudila až nyní před blížící se návštěvu Aleše Palána v naší knihovně. Zajímá mě totiž „Palán před Samotáři“.

 

V ohlasech na tuto knihu někdy čtu: to jsem se zasmál/zasmála! Ano, i mé koutky se často mimovolně zvedaly. Ale pod povrchem „veselých“ historek, průpovídek a hlášek se skrývá i závažnější sdělení -  vyloučení a neschopnost nebo neochota státu tuto situaci řešit.

 

Brnox získal cenu Magnesia Litera 2017 v kategorii publicistika.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová