Tam bych se chtěla jednou podívat!

29.04.2021 18:31

Akram El-Bahay, Město knih, Fobos, 2021, ***

 

Anotace

Sam je zloděj, kterému se pomocí lsti podaří získat práci u palácové stráže v Mýtii. Sní o novém životě a velkých úkolech. O slávě a cti ve službách Bílého krále. Když se však dozví, že jeho posláním má být hlídání obrovské knihovny pod městem, je rozčarovaný. Takovou službu si nepředstavoval. Co může být mezi starými zaprášenými knihami jiného než smrtelná nuda? Časem ovšem zjišťuje, jak moc se mýlil.…

 

Fantasy čtu velmi málo. Raději mám hard science- fiction a v posledních letech jsem přišla na chuť také postapo. Ovšem knihu s názvem Město knih jsem rozhodně nemohla nechat v knihovně na novinkovém stole ležet. Zvláště, když na obálce je mimo jiné napsáno:

 

„Sam touží po hrdinství a věčné slávě. Cítí se být stvořen pro výjimečná poslání a nejnebezpečnější úkoly. A tak když zjistí, že se má stát „obyčejným“ knihovníkem, jeho zklamání nemůže být hlubší. Netuší totiž, že vše, o čem sní, se mu právě teď začíná plnit.“

 

Nevím, kdo přišel na nápad udělat z knihovníka neohroženého a zdatného hrdinu typu Flynna Carsena. Vnímám to spíše jako oxymorón. Navíc Samir ani není knihovníkem, nýbrž Strážcem u brány do Paramýtie – města knih. Budu-li trochu kousavá, pak byl „bezpečnostní bránou“, která dnes chrání knižní fond v každé knihovně. Ale dost ironie.

 

Spisovateli, v němž se slévá evropská a orientální krev, nelze upřít bujnou fantazii, se kterou vykreslil úžasné prostředí podzemního města, Srdce knih a mýtických tvorů. Ti se k překvapení všech, i jich samotných, najednou objevují ve světě lidí, v městě Mýtii. Snad pro podporu čtenářovy představivosti zvolil mimo fantaskních jmen i existující zeměpisné názvy a v příběhu dokonce narazíte i na Shakespearea. Pravda, tyto reálie mě spíše rušily.

 

S čím si autor příliš neporadil, bylo vykreslení postav. Svým tajemným osudem, vzhledem a schopnostmi mne zaujala jen Rádkyně Bílého krále, čarodějnice Sabah (Den) a její vnitřní protipól Layl (Noc). V kolika z nás se sváří dobro a zlo, realismus a romantika, ano a ne, odvaha a zbabělost…

 

Svět fantasy je také světem zbraní a bitev. I tímto příběhem se jako červená nit vinou krvavé boje na život a na smrt. Naštěstí nikdy netrvají tak dlouho, aby se čtenář začal nudit. Děj, zpočátku pomalejší, dostává spád a rychle spěje k otevřenému a na druhý díl skvěle lákajícímu konci.

 

Pravda ovšem je, že svět literatury dokáže čtenářům splnit mnohé sny… Minimálně soustředěné čtení sníží stres, zlepší paměť a obohatí slovní zásobu.

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová