Stylové čtení do „krvavé“ čekárny

22.06.2020 21:02

Petr Janeček, Krvavá Máry a jiné strašlivé historky, Plot, 2015, ***

 

Anotace
Pravda nebo výmysl? Skutečné záhadné události, nebo fiktivní strašidelné historky? Tohle nejsou umělé horory ani smyšlené duchařské historky, které znáte z filmů, knížek nebo internetu. Jedná se o údajné skutečné zážitky lidí, jako jste vy nebo já. Většina z nich tvrdí, že se skutečně staly. Je to pravda? Nevíme. Tyto tajuplné příběhy se ale vyprávějí tak často, na letních táborech, školách v přírodě či na internetu, že je to až zarážející…

 

Úryvek
Tajemná znamení
Jedna rodina z Českého Brodu se vydala autem na dovolenou do Chorvatska. Sotva vyjeli z domu, přeběhla jim přes cestu srnka. O chvíli později další. Hned na to málem přejeli černou kočku. Pověrčivá maminka to považovala za znamení a přepadlo ji zlé tušení. Jako by je ta zvířata chtěla přimět k tomu, aby zastavili auto… Maminka proto donutila otce auto otočit a vrátit se.
Naštěstí nebyli moc dalekou domova, a tak doma zabránili katastrofě. Jedna z dcer totiž před odjezdem nechala omylem zapnutou žehličku. Ta za tu chvíli, co byli pryč, ¨stačila propálit koberec, na kterém ležela. Kdyby se rodina nevrátila včas, celý dům by lehl popelem.

 

S etnologem a folkloristou docentem Petrem Janečkem jsem se setkala už dvakrát. Na Literárním čaji, kde hovořil právě o Krvavé Mary a populární knižní sérii Černá sanitka, kterou můžete znát také z televize, rozhlasu čidivadla.

 

Podruhé přednášel v rámci našeho komponovaného pořadu ke 100. výročí prvního knihovního zákona „S námi přijde zákon“ o politické anekdotě v období první Československé republiky a dnes (foto).

 

Dnes už se moc těším na jeho třetí návštěvu na podzim tohoto roku, kdy si v knihovně stylově připomeneme 150. výročí úmrtí Karla Jaromíra Erbena. Tedy pokud nás nezaplaví „druhá korovlna“…

 

Po více než deseti letech jsem se opět vydala do Transfuzního oddělení nemocnice Vyškov. Od prvního okénka až po odběrové křeslo jsem se setkala pouze s velmi příjemnými a usměvavými zdravotnicemi. Čekání, které netrvalo tak dlouho, jak by se na první pohled do plné čekárny zdálo, jsem strávila se stylovou Krvavou Máry.

 

Jedná se o sbírku mysteriózních historek, které sesbírali studenti českých a moravských vysokých škol. Možná se i Vám někdy stalo, že Vás „cosi“ popouzelo vrátit se zpět do výchozího bodu, abyste pak zjistili, že to mělo svůj vážný důvod. Možná i Vy jste se setkali s duchem, přízrakem, záhadou, kterou si nedokážete racionálně vysvětlit.

 

Jsou všechny v knize uvedené historky pravdivé, nebo se v některých/mnohých případech jedná o bujnou fantazii jejich autorů? Kdo ví. Za přečtení však stojí.

 

Recenze Jana Lukavce na literatura.cz

 

Video recenze a ukázky z knihy Eduard Birke

Výzva autora na konci knihy:
Znáte podobné příběhy? Chcete se o ně podělit s ostatními čtenáři? Zašlete je:
a) na e-mail povesti@seznam.cz
b) stránku Krvavá Máry a jiné strašlivé historky na Facebooku
c) poštou na adresu:      
PhDr. Petr Janeček, PhD.
Ústav etnologie
Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze

Nám. Jana Palacha 2
116 38 Praha 1
Ty nejzajímavější se mohou dočkat publikování!
 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová