Strach

21.10.2013 00:00

Strach je emoce, vznikající jako reakce na hrozící nebezpečí. Strach motivuje k vyhnutí se nebezpečí nebo útěku před ním. Opakem strachu je odvaha.

 

"Vy nemáte strach? Máte na ruce prstýnek. Jste ženatý? Vaše partnerka se o Vás nebojí?" Otázky, které mi po celou dobu besedy nazvané Srdce Afriky vířily v hlavě, zazněly nahlas z opačného konce sálu. "Ne, nemám strach a moje partnerka se o mně nebojí," odpověděl srdnatě novinář, fotograf a cestovatel Tomáš Kubeš

 

Nevím, nevím. Ale já - ať už na místě muže s hlavní zbraně u hlavy či smrtelně jedovatým hadem v raftu, nebo čekající Pénelopé - bych asi strachy umřela. Tomášovo povídání němělo nic společného s líbivými televizními cestopisy se záběry na přírodní rezervace plné slonů, žiraf a roztomilých lvíčat. Život ve Středoafrické republice nebo Kongu se snad ani nedá nazvat životem, tak jak jej známe my Evropané. Pygmejové ještě do nedávna měli status zvířete, pro ostatní Afričany jsou méněcenní, jsou otroci, vyháněni ze svých lesů a upláceni alkoholem a cigaretami... To není XXI. století, to je středověk!

 

Samozřejmě přišla na řadu i otázka, jak se dorozumívali. Proto si dnes dáme trochu "svahilštiny". Pokuste se rozluštit původní význam upravených přírodopisných názvů od Christiana Morgensterna. Nápověda: každý název obsahuje samostatné slovo, které nahradíte jiným, podobným např. pampevlk = pampeliška. 

 

Zvířata: tyghart, plazoret, děsnýš císařský, brejmyslivec, dědkučka maršál, sýdřeň, koprsa, moudiloďka, mokrk, bědava.

 

Rostliny: mžikev, slepavka, protilička rolní, losmrad, štikaď samice, pětikráska.

 

Můžete také sami vytvářet podobné názvy a zadávat jako hádanky spoluhráčům. Např. města: Lichoměř, Úctalice, Ojídlo, Užd, Mimoříž, Zkrátkajov, Orelov, Korýšovník, Dejoun, Jinoha, Napapila.

 

Dále

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová