Šťastné a veselé?

28.12.2023 17:45
Marek Vácha, Selfíčka, Cesta, 2020, ****

Anotace

Dříve si lidé psali deníky, aby pomohli paměti a zachytili pomíjivé okamžiky. Rembrandt si občas kreslil rychlé skicy, pérovky, zachycení momentu pár čarami. Dnes si mladí fotí selfíčka, aby, snad, zachytili důležité momenty života. Naučil jsem se selfíčka nikoli fotografovat, ale psát. Chci teď spíše ustoupit do pozadí a nechat čtenářovu fantazii pracovat, chci ukázat jen náčrtky. Caspar David Friedrich u svých obrazů maloval postavy otočené zády k divákovi, aby ho vtáhl do děje. Dělám si velkou naději, že ty okamžiky, které jsou čímsi výjimečné, čtenář v té či oné podobě zažil taky, a že snad v něm mohou něco rozeznít, jako rozezněly ve mně.

 

Tenkrát o Vánocích, Listen, edice Česká povídka, 2021, ****

Anotace

Vánoce jsou tradičně nazývány svátky klidu a míru, pro hrdiny povídek devíti soudobých českých autorů je to ovšem spíše období plné nejistot, pochyb a často také tíživé samoty. Ale kdy jindy věřit ve šťastné konce než právě o Vánocích? Obsahuje povídky autorů: Alena Mornštajnová, Petra Soukupová, Petra Dvořáková, Alice Nellis, Anna Bolavá, Marek Epstein, Petr Stančík, Ondřej Neff a Irena Hejdová.

 

Bez ohledu na níže napsané obě knihy doporučuji.

 

Marek Vácha má dar moudré a hlavně i pro nevěřící srozumitelné řeči. Mluvené i psané. Bohužel jsem však nedokázala vyhovět autorovu přání z úvodu knihy: "Chci poprosit čtenáře, aby nečetli tuto knihu jako knihu o mně, chci spíše ustoupit do pozadí a nechat pracovat čtenářovu fantazii." 

Jeho krátké úvahy o spoutání sociálními sítěmi, tiživé samotě vyplývající z celibátu, touze po blízkosti (Slečna Simona - úžasně napsáno), o hříchu (Dunajská delta - několik důležitých řádek pro všechny bez rozdílu světonázoru), lásce k přírodě, poznávání dalekých míst a civilizací, vnitřní rozervanosti a utrpení (trýznivé strany 71-74), víře, Bohu, modlitbě... jsou velmi upřímné, ba až odvážně odhalující. Nelze za nimi nevidět autora. Čtěte pomalu, klidně několikrát.

PS: Má i smysl pro humor. Po těchto větách "Okraj města, sál na periferii. Světoznámá flamencová skupina, vlastně nikdo pořádně neví, proč jsou zde, ve vesnici ... na zasněženém okraji Sibiře." jsem očekávala příběh z dalekých cest. Ovšem úvaha končila větou:: "Vítejte v Brně." :o)


Letos poprvé jsme přivítaly v našem klubu Vyškovských knihomolek "tajného Ježíška". Moje ruka šátralka si z pod stromečku vytáhla povídkovou knížku Tenkrát o Vánocích. Máte-li rádi Vánoce a spojujete si je se "šťastným a veselým" obdobím roku, pak vás zklame. Najdete zde Vánoce protivné a vzteklé, osamocené, špitální, (ne)rovnovážné, tragické, sebevražedné, osudové, smutné či zcela mysteriozně nevánoční. I tak se mi většina povídek líbila. Napsali je totiž současné populární a uznávané autorky, autory nevyjímaje. S některými jsme se už ve vyškovské knihovně setkali a ti další snad někdy dorazí.

Pokud si chcete i vy popovídat (nejen) o knihách, které jste našli pod stromečkem, jste srdečně zváni v pátek 2. 2. 2024 v 17 hodin do vyškovské knihovny.

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová