Skvělý detektiv v kutně

16.07.2021 06:32

Ellis Petersová, Případy bratra Cadfaela, Mladá fronta, 1994, 1995, *****

 

Anotace

 

Zázrak svaté Winifredy

První případ středověkého detektiva, benediktinského mnicha Cadfaela, začíná v den, kdy Robert, převor kláštera v Shrewsbury, zatouží získat ostatky velšské mučednice Winifredy – vlastnictví předmětů tak posvátných prý opatství přinese slávu.

 

Mnišská kápě

Třetí případ důvtipného a světaznalého mnicha-bylinkáře bratra Cadfaela. Nyní řeší zákeřnou vraždu bohatého statkáře, který odkázal opatství svůj majetek výměnou za poklidné dožití za branami kláštera. Přitom musí rozplétat složitou síť rodinných vztahů i se pokusit obhájit neprávem obviněného.

 

 

Není nad to, užít si bouřilý život křižáka, pak se “na stará kolena” uchýlit do klášterní zahrady a užívat si klidnou penzi coby člen Řádu svatého Benedikta. Ovšem to by nebyl bratr Cadfael, aby se smířil pouze s funkcí lékárníka a tichým rozjímáním v ponurých zdech chrámu. Zažil toho příliš, aby byl lhostejný k dění vůkol.

 

Elis Petersová přivedla na svět svého středověkého detektiva před více než čtyřiceti lety. Ale rozhodně pobaví i dnešní čtenáře historických krimi příběhů od Vondrušky, Koubkové, Bauera, Tremayneho, Grangerové a dalších. O jeho oblíbenosti svědčí i fakt, že např. Zpověď bratra Haluina vyšla letos.

 

V čem tkví Cadfaelův úspěch? Především je čtivý. Na tom mají samozřejmě podíl i překladatelé. Na jedné straně je tento detektiv velmi pohodový, na druhé má bystrý úsudek, používá selský rozum a dokáže si poradit i bez “mordparty” a vymožeností současné kriminalistiky. Samozřejmě i on má svého “Watsona”, jímž je oficiální představitel spravedlnosti, šerif Hugh Beringar. V neposlední řadě si autorka skvěle poradila i s podílem popisů krajiny, které nejsou zdlouhavé, ale příjemné, obohacující a uklidňující.

 

Vzhledem k tomu, že má dcera bydlí ve Walesu, velmi mne pobavil Zázrak svaté Winifredy. I když naše národy žily, a žijí, ve zcela jiných společenských podmínkách, vztahy Češi-Moraváci a Angličané-Velšané až tak rozdílné nejsou. Mnišská kápě zase potvrzuje, že mnohé, nejen bylinky, může přinášet jak dobro, tak zlo.

 

Doporučuji zabalit do prázdninového kufru a pokud možno číst od prvního dílu (je jich 21). Jejich pořadí najdete např. na Databázi knih.

 

PS: Tato anglická spisovatelka byla mimo jiné také bohemistka a překladatelka z češtiny a slovenštiny. Pod vlastním jménem Edith Pargeter napsala velmi ceněnou historickou trilogii Nebeský strom.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová