Skutečně dystopie?

09.01.2018 21:42

Margaret Atwoodová, Příběh služebnice, BB/art s.r.o., 2008, ***         

 

Anotace:

Román kanadské spisovatelky vykresluje pochmurnou vizi blízké budoucnosti na půdě dnešních Spojených států amerických, které přestaly existovat a byly nahrazeny totalitním režimem. V nedaleké budoucnosti se vlády nad Spojenými státy chopí klerofašistický režim. Z každého, kdo se proti němu prohřeší, se stává otrok. A z plodných žen ještě něco mnohem horšího - služebnice, jejichž úkolem je rodit děti, s nimiž se nikdy nesetkají.

 

"Nechtěla jsem do knihy vkládat nic, s čím už lidstvo v historii nemělo zkušenost. Proto jsem děj zasadila do teokracie, která se odvolává na náboženství. Když pak kniha vyšla, čtenáři v některých zemích si říkali, že se u nich nic takového nemůže stát. V současných Spojených státech už ale chápou, že až na povinné stejnokroje, které plodné ženy nosí, knížka poukazuje na věci, které jsou klidně možné," upozornila sedmasedmdesátiletá autorka. Naráží například na omezení práva na interrupci, které v Americe přerostlo ve skutečnou hrozbu. Zdroj

 

Knihu jsem si přečetla na popud své dcery: “V Anglii je to teď televizní hit, to si musíš přečíst!”. Není to má první dystopie, takže jsem neodmítla. Mé pocity jsou smíšené. Na jedné straně velmi silné téma, se silnou ženou, odhodlanou bojovat s nepřízní osudu, s barvitým popisem struktury dystopické společnosti. Na straně druhé poněkud rozvláčný děj. Přiznám se, že na retrospektivní stránky jsem použila mnou zatracované “rychločtení”.

 

Můj dojem vylepšily "Historické poznámky", poslední kapitola, napsaná s odstupem 150 let, ve které je na čtrnácti stránkách v podstatě celý obsah předchozích tří set stránek a navíc to nejpodstatnější a pro naši současnou společnost nejdůležitější: PROČ! Až na konci si čtenář/ka uvědomí, že příčiny vzniku popisované dystopické společnosti dnes vidíme na každém kroku.

 

Kniha získala v roce 1987 vůbec první ocenění Arthur C. Clarke Award za nejlepší román a byla v užší nominaci na cenu Booker Prize. Americký televizní seriál, natočený podle této knihy v roce 2017, získal 8. ledna 2018 ocenění Zlatý globus.

 

Knihu jsem si půjčila v knihovně.

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová