Rozkvetlými Helsinkami za Tove a Mikou

18.05.2014 00:00

Být v Helsinkách a nezajít za maminkou Mumínků a otcem Egypťana Sinuheta by bylo trestuhodné. Mimochodem Mumínkům se v celém Finsku nevyhnete, ani kdyby jste chtěli, jsou naprosto všude :).

 

Tuto neděli byl vstup do některých muzeí zdarma. Aniž bychom musely vydat 22 Euro, prohlédly jsme si dvě nádherné výstavy v Ateneu: Tove Jansson ke stému výročí narození slavné finskošvédské malířky, ilustrátorky a spisovatelky a kolekci z finské národní galerie. Nechyběl zde ani slavný obraz, taktéž finskošvédského umělce, malíře Hugo Simberga Zraněný anděl. Na jeho motivy natočila finská skupina Nightwish videoklip ke svému hitu Amaranth.

 

Samozřejmě jsme si nenechaly ujít posezení v Elite a Kappeli, v místech, kam chodíval finský spisovatel Mika Waltari. Možná právě v onom antikvariátu, o kterém hovoří Petr Voldán, kousek před Elite, jsme za výlohou našli Čapkovu Dášeňku :).

 

Čuchonské tlačky naší Kačky – den jedenáctý

 

Konečně! Stačily dva dny sluníčka a Helsinky rozkvetly. Nejen v tropických sklenících, ale také v parcích. Užasla jsem, jak rozkvetli i kapři :). 

Krokoměr dnes 11 495, celkem 160596

 

Cvičení

Jakou knihu jste četli naposledy? Napište její název, autora a obsah. Ručně! J

Vzpomenete si také na název, autora a obsah pohádkové/dětské knihy, kterou jstečetli naposledy?   

 

Dále

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová