Rock and roll ti dává křídla

02.04.2019 13:13

Mariana Enriquezová, Tohle je moře, Host, 2019, *****

Místo anotace:
„Ony subtilní znepokojivé stíny, které bloudí dílem Mariany Enriquezové, jsou pro ni nezvyklé. Už se nejedná o přízraky, upálené ženy, znetvořené lidi nebo hladové domy, ovšem motiv organizované společnosti bytostí, které spřádají plány, aby dovedly mladičké rockery ke slávě, pohltily je a nakonec je vyplivly vstříc nečekané smrti, se zdá zcela v souladu s autorčinou zálibou v morbidnosti.“ Natalia Arenasová, Diario Popular

 

V pondělí jsem vytvořila rekord, o který jsem nestála a který, doufám, už nepřekonám. Sanita mě na kontrolu odvezla v půl sedmé ráno a domů přivezla ve skvělých bezmála třináct. Sice jsem se po měsíci zbavila sádry a tím pádem i každodenních injekcí, ale částečně osvobozující ortéza nedokázala překonat únavu a bolest. Kdo by to byl býval řekl, že v sádře bylo jako v bavlnce. Naštěstí jsem s sebou měla opět „čekárnovou“, rozuměj útlou, knížku.

Hlavní hrdinka Helena, fantazijní, éterická bytost, se jako členka Roje mísí v lidské podobě do předních řad fanatických fanoušků na různých koncertech. Touží však být mnohem více. Světlonoškou. Bytostí, která ze známého zpěváka vytvoří Legendu. Tím, že ho usmrtí.

Kurt Cobain, Elvis Presley, Jim Morrison, John Lenon… Legendy, které by se jimi nestaly, nebýt Světlonošek.

Helenina cílevědomá cesta však není bez zákrut. Svět rock and rollu pomalu mizí. Rozplynou se i Světlonošky? A co se stane, když magická bytost splyne s lidským tělem? Dokáže najít cestu zpět? Splní svůj úkol?

Vysoké hodnocení dávám nejen proto, že mi tato útlá kniha pomohla přežít celé dopoledne v čekárnách na poliklinice. Ale proto, že díky imaginaci (z latinského imago + jméno Megera = geniální) autorka přiblížila čtenářům svět hudebních hvězd, ale zejména prostřednictvím své fantazie nám ukázala tvrdou realitu.

Je dobré si při/po čtení uvědomit, že vše, co ovlivňuje náš život od útlého dětství až po skon, tvoří naši nejbližší a my sami. Nikoli éterické bytosti.

Recenze Daniela Muknera

 

Knihu jsem si vypůjčila v knihovně.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová