Renesanční Vondruška aneb Kreativní čtení

19.06.2018 18:59

Vlastimil Vondruška, Letopisy královské komory: Jičínské pole mrtvých, MOBA, 2018, ****

 

Dílo českého spisovatele, autora celé řady historických detektivek, Vlastimila Vondrušky asi není třeba čtenářům zvlášť představovat. Jeho knihy patří již několik let k nejpůjčovanějším titulům v našich veřejných knihovnách. Jičínské pole mrtvých je již dvanáctým dílem série Letopisy královské komory. Obrovskou výhodou Vondruškových řad však je, že se můžete začíst do kterékoliv části bez ohledu na její pořadí.

 

Tentokrát se královský písař Jiří Adam z Dobronína musí při vyšetřování rituální vraždy velíšského lesmistra Kuby, o které ho požádala jeho dávná láska Johanka ze Šelmberka, obejít bez svého pomocníka Petra Korce. Přesto na pátrání po pachatelích zločinu, z kterého byl obviněn Johančin manžel Mikuláš Trčka z Lípy, není sám. Pomáhají mu jičínský písař Michal, správce panství Lukeš z Podůlší, jeho žena Adalberta i jejich dcera Hedvika. Krátce po Adamově příjezdu do Jičína však dochází k další vraždě. Dobrodružství začíná.

               

Dočetli jste až sem? Pak vězte, že jmen, přízvisek a místopisných názvů najdete v knize mnohem více. Stránku v polovině knihy, na které Jiří Adam z Dobronína rekapituluje dosavadní výsledky pátrání, jsme si musela přečíst dvakrát. Při třetím pokusu vyznat se v jeho dedukcích jsem si vzpomněla na seminář Marie Königové o kreativním čtení: čtěte zásadně s notýskem a tužkou! Když jsem si oběti, domnělé pachatele, indicie a důkazy nakreslila do myšlenkové mapy, srovnala jsem s královským písařem krok. Takové čtení, při kterém se musí alespoň trochu přemýšlet, mám ráda. (MM zde bohužel zveřejnit nemohu. Byl by to spoiler jak Brno!)

 

Slyšela jsem názor, že “Vondruška seká knihy jako Baťa cvičky”. Myslím si však, že toto úsloví u obou pánů pokulhává. V “baťovkách” se pohodlně chodilo a “vondrušovky” se pohodově čtou. Nechybí jim humor, nadsázka ani odkazy na současnost (móda, náboženské konflikty, antikoncepce, věčný “boj” puberťáků s rodiči ap.). A hlavně má krásnou češtinu!

 

Máte-li rádi českou historii s trochou napětí a přemýšlíte-li, kterou knihu si zabalit do prázdninového kufru či stáhnout do své e-čtečky, Letopisy královské komory jsou správná volba.

 

Děkuji Nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová