Přijede prezident, nebude tělák! Super!

27.09.2013 21:58

"Už jsi to čeknul? Ještě ne. Mám problém na pozici 900. Tak dělej. Počkej. Kdy jsi naposledy splachoval? Včera. Já před dvěma dny. Máš tam díru. Čekni to, čekni to!!!..." Zdálo se, že jsem nenastoupila do školního autobusu, ale že na naší vesnické zastávce přistálo UFO plné malých bytostí pocházejících z úplně jiného světa. 

 

Naštěstí v další obci přistoupila dívenka, která mne vrátila do reality. Ba co víc, poslala do minulosti. Jemné blonďaté vlásky, na zádech obrovskou aktovku a v ruce malý květináč se zelnou kytkou a bílým zápichem... Jako bych nahlédla do vlastního školního alba.

 

Nejvíce mne však "pobavila" děvčata, která ke mně dotlačila vlna nově nastoupivších. "Dnes přijede prezident. Půjdeme se naňho se třídou podívat. Místo těláku, super! Jé, ty se máš. My máme výtvarku. To bysme mohli jít taky..." Na jedné straně to bylo úsměvné - dnešní děti nejsou ani lepší ani horší, než jsme byli my. Jsou stejné :). Na straně druhé mi to připomenulo doby, kdy jsme - coby dítka školou povinná - při různých příležitostech organizovaně jásali. To bych skutečně vrátit nechtěla.

 

Dnešní úkol bude možná trochu náročnější. Prostorová představivost totiž patří do stejné "obtížnostní" kategorie jako paměť na tváře a jména. 

 

Každá hrana krychle měří 25 cm.

Kolikrát je nutno tuto krychli rozříznout (kolmými řezy), aby z ní vznikly menší, stejně velké krychličky s hranami
o délce 5 cm?

 

Kolik krychliček s hranou o délce 5 cm vznikne?

Kolik takto získaných krychliček bude mít 4 stěny červené?

Kolik krychliček bude mít 3 stěny červené?

Kolik krychliček bude mít 2 stěny červené?

Kolik krychliček bude mít 1 stěnu červené?

Kolik krychliček nebude mít červenou ani jednu stěnu?

Předpoklad je, že se jedná o dřevěnou krychli, která má povrch natřený na červeno. Nejdříve se pokuste úkol vyřešit zpaměti, zapisujte si pouze výsledky. Pokud se nebude dařit, vezměte do ruky tužku, kreslete, počítejte.

 

Dále

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová