Příběh si tě najde

04.12.2018 08:49

Volker Kutscher, Tichý zabiják, Nakladatelství MOBA, 2018, *****

 

Po nějaké době jsem si u Nakladatelství MOBA požádala o recenzní výtisk. Doufala jsem, že mě „povinnost“ napsat do určitého termínu svůj názor přinutí opět číst. Netušila jsem však, že osud zasáhne dříve.
 

Týden před tím, než došel očekávaný balíček, jsem si zranila nohu a upoutána na lůžko či ke dvěma berlím jsem ke knihám najednou získala opět vřelý vztah. Proto jsem se ani nezalekla téměř šestisetstránkového svazku.
 

Anotace:
Berlín 1930. Tragická smrt herečky Betty Winterové přímo během natáčení přivádí Gereona Ratha do berlínských filmových ateliérů. Mladý komisař z oddělení vražd rychle poznává stinné stránky hvězdného prostředí a je svědkem přelomového momentu v této branži. Svět totiž dobývá zvukový film a mnohým při tomto přerodu ujíždí vlak: producentům, majitelům kin – ale i hvězdám němého filmu. Když k tomu Rathův otec požádá svého syna, aby pomohl kolínskému starostovi Konradu Adenauerovi v jisté delikátní záležitosti, detektivovi se začíná situace vymykat z rukou. Zvláště, když jeho nadřízený vrchní komisař Böhm ho chce z případu odvolat.

 

Tichý zabiják je druhý příběh Gereona Ratha, který vyšel v češtině (Mokrá ryba 2017, třetí díl Goldstein vyjde na jaře příštího roku). A vůbec se nedivím, že si tato série získala sympatie (nejen) českých čtenářů. Podle mého se jedná o unikát.
 

Po letech, kdy nám běhal mráz po zádech při drsných severských detektivkách, jsme se dostali do prostředí, které je nám historicky bližší, ale mnoho o něm (už?) nevíme. Vždyť v temných 30. letech minulého století se na území Výmarské republiky rozhodovalo také o našem budoucím osudu.
 

Opět se mi dostala do rukou kniha, od níž jsem se nemohla, a vlastně ani nemusela, odtrhnout.  Svižné dialogy posouvaly děj dopředu a několik linií příběhu mě nabádalo být stále ve střehu. Hlavní hrdina Gereon Rath, který nejraději vyšetřuje sám na vlastní pěst, mi byl svým rebelantstvím velmi sympatický.
 

Podle ohlasu čtenářů je prý Mokrá ryba ještě lepší. Určitě si ji přečtu. Také proto že v Tichém zabijáku je pravděpodobně mnoho odkazů na první díl, a mě zajímá (nejen), jak to bylo s Gereonovou femme fatale.
 

Podle knih Volkera Kutschera natočila německá televize úspěšný seriál Babylon Berlín, jehož první série se bude u nás vysílat příští rok. Sbohem CSI a NCIS! Zpátky do Evropy!
 

Knihu si můžete zakoupit zde, nebo vypůjčit zde.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová