Příběh, který nezačíná a nekončí

03.06.2018 10:34

Kerstin Ekmanová, Pes, MOBA, 2018, ****

 

Anotace:

Poetický příběh o malém štěněti, které se ocitne zcela samo, bez matky i jejího pána, v tichu zimního lesa kdesi v severním Švédsku. Zprvu zcela bezbranné mládě nezemře během prvních dnů hlady jen díky náhodě. Nevěří ani lidem, ani zvířatům. Učí se zvažovat rizika a naslouchat svým instinktům. Probouzí se v něm také lovecký pud, díky němuž nakonec zdárně překoná následující jaro i léto. Na začátku další zimy mu do cesty opět vstoupí lidé. Najde mezi nimi svého člověka? Pes je mimořádně působivá novela o přírodě, o silách a jejích věčných zákonitostech, o samotě, strachu, smrti, ale také o důvěře a vůli žít…

 

************************

 

Ke švédské spisovatelce Kerstin Ekmanové jsem se dostala čirou náhodou díky recenznímu výtisku knihy Stírací losy. A dodnes jsem za to nakladatelství MOBA vděčná. Vždyť jinak bych byla ochuzena o tak silné příběhy!

 

Na Psa jsem se těšila od první chvíle, kdy jsem se o jeho vydání dověděla. Než jsem se však dostala k Šedivému, náš “černý” Max nás ve svých šestnácti letech opustil. Útlá kniha s černým štěnětem na obálce proto ležela tři týdny na stolku u mé postele, aniž bych našla odvahu, chuť, zájem ji otevřít. Až včera…

 

Nevím, proč je kniha na Databázi knih zařazena mezi knihy pro děti a mládež. V naší knihovně ji najdete v oddělení beletrie pro dospělé. Příběh je sice o štěněti, ale tím jeho souvislost s “hravým mládím” končí. Snad až “mládež” by mohla snést ten nával citů. Okamžiky, které náhle změní náš život. Bolestivé kručení v žaludku. Neustálý boj o přežití. Tuláctví. Silnou vůli. Tvrdé zákony přírody. Věrnost. Lásku.

 

Krátké věty Kerstin Ekmanové posouvají děj rychle dopředu. Působí dramaticky. Čtenář má pocit, že je v příběhu. Proto by si milovníci psů měli k této knize připravit i kapesník(y). Těším se na další knihy této autorky.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová