Prdopeč aneb Není zkratka jako zkratka

13.06.2013 18:35

Nejlepší paměť je ta "příruční". Ale pozor, ani na tu někdy není spolehnutí! Vedete si diář? Zapisujete si poctivě všechny schůzky, výročí, návštěvy lékařů, úřadů, koncertů,...? Používáte při tom zkratky? Pak zbystřete. Dnes opět jedna "horká" ze života:

 

"Tak jsem se nedávno projevil jako stařec," posteskl si vážený, velmi milý a moudrý, pan profesor. "Měl jsem v diáři u jednoho dne zaznamenáno: 10 hod. ped. Ten den ráno na to koukám a netuším, o co jde. Pedagogická rada? Schůzka v pedagogickém ústavu? Ptám se kolegů, asistentky, nikdo nic neví, nic se nekoná. Deset minut po desáté mi zazvoní telefon: Pane profesore, vy jste zase zapomněl, zase jste nepřišel, slyším usměvavý hlas své ... pedikérky! Od teď si už píšu "nohy"."

 

Zkratky nám život ulehčují. Nemusíme si pamatovat dvou i více slovní pojmy, stačí písmenka. Geniálně je použil Ivan Mládek ve své písničce. Starší ročníky určitě i dnes pochopí celý text. U mladších si už nejsem tak jistá ;)

 

Zvlášní druh zkratek tvoří tzv. akronyma. Tato zkratka nebývá hláskována, ale vyslovována jako slovo. A to někdy tak dlouho, že my sice víme, o co jde, ale už nedokážeme přiřadit ke všem písmenům ty správné pojmy. Rozklíčujete tato akronyma? BESIP, Čedok, Semafor, modem, URNA, mukl, či anglické radar, YMCA, laser apod. Věděli jste, že jsou to vlastně zkratky? 

 

Dají se také využít ke kreativnímu mozkovému joggingu. Pokuste se z nich vytvářet jiná slovní spojení. Pokud se vám dokonce podaří jinými slovy vyjádřit tentýž, případně podobný, související význam, můžete být se sebou velmi spokojeni.

 

ZŠ - základní škola, zoufalý školák, zapomenutý sešit, zlý školník, zaneřáděná šatna ...
ČNB - Česká národní banka, čím nás balamutí, člověka nutí brečet, čistý nefalšovaný bankrot...
OÚNZ - býv. Okresní ústav národního zdraví (obyčejný špitál), odebírání údů není zakázáno, občasné útočiště našich zaměstnanců...

 

A nezapomeňte přidat do bábovky prdopeč! Jinak nevykyne :)

 

Dále

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová