Pravda je tam venku

28.07.2019 16:52

Jane Harperová, Síla přírody, série Aaron Falk (2.), HOST Brno, 2019, ****

 

Anotace
Pět žen neochotně popadne krosny a vyrazí po rozbahněné cestě vpřed. Vrátí se však jen čtyři.

Pro kolegyně z kanceláře to měl být výlet, který je vymaní z klimatizované komfortní zóny a povzbudí v nich houževnatost a týmového ducha. Jedna z nich se ale z pochodu australskou buší nevrátí a každá ze zbylých žen popisuje proběhlé události trochu jinak.

Agent federální policie Aaron Falk se snaží zjistit, co se s Alicí Russellovou stalo. Pohřešovaná totiž o svém zaměstnavateli i spolupracovnících ví mnohé.

Její kolegyně Falkovi vyprávějí o dnech prožitých na cestě — o strachu, násilí a ztracené důvěře. Vyšetřování zavede agenta hluboko do odlehlého lesa. V horách na něj čeká odhalení tajemství, spletitá síť osobních i pracovních vztahů a také zrada. Došlo však k vraždě? Jak dobře vlastně známe lidi, se kterými trávíme v práci tolik času?

 

Často se mi stává, že dostanu do rukou knihu, která je již druhá, třetí… v pořadí nějaké série. V Síle přírody jsem nechápala narážky na spáleninu hlavního hrdiny. Jako bych měla vědět, o co jde. A taky že ano.

Této detektivce totiž předchází část s názvem Sucho. Naštěstí kromě zmíněného, pro mě tajemného, zranění, byl příběh na prvním díle nezávislý a tudíž srozumitelný. Vzhledem k tomu, že v současné době mají spisovatelé „dílovky“ ve velké oblibě, je dobře, že se někdy dají číst i samostatně.

Noviny, časopisy, internet, rádio, televize – všechna média nás neustále vyzývají, abychom se hýbali. Také v mých kurzech trénování paměti často vysvětluji účastníkům, že pohyb, zejména chůze, má na mozek blahodárný vliv. Vím, že mezi nimi je mnoho cestovatelek, ale i tak bych Sílu přírody měla před nimi schovat do nejzazšího koutu knihovny. I když …

Zkušený turista by určitě neměl po pěti kilometrech odřené nohy a po deseti puchýře. Ale naše hrdinky-kolegyně dvojčata Bree a Beth, bývalé spolužačky Lauren a Alice a sestra majitele firmy Jill mají do pohodových výletnic hodně daleko.

První polovina knihy se vleče stejně pomalu jako naše nedobrovolné trekařky. Jakmile však na scénu vstoupí vyšetřovatel Aaron Falk a jeho kolegyně Carmen, děj dostává spád. Tomu napomáhá i střídání časových rovin – minulost/putování v buši, současnost/vyšetřování. Napětí a zmatek v hlavách čtenářů zvyšují také zdánlivě nesouvisející události, ke kterým dochází souběžně v domovech účastníků teambuildingu. Je o čem přemýšlet!

Týmové programy by měly spolupracovníky stmelit a ukázat jejich „soukromou“ nikoli profesní tvář. Síla přírody, zejména v nepřátelské australské buši, však dokáže lidi dohnat až do mezních situací, kdy se povahy projeví v pravém světle. Kdo z nás ví, jak by reagoval na hranici svých fyzických a psychických sil?

Sucho je prý ještě lepší. Snad se k němu v té záplavě knih kolem mě dostanu.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová