Posviťte si na štěstí

24.08.2017 18:26

Meik Wiking, Hygge - prostě šťastný způsob života, nakladatelství JOTA, 2017, *****

 

Dánové jsou prý nejšťastnější národ na světě. Mají na to dokonce vlastní návod - hygge. A také Institut pro výzkum štěstí se sídlem v Kodani, který je zaměřený na životní pohodu, spokojenost a kvalitu života a jehož pracovníci zkoumají příčiny a důsledky lidského štěstí a pracují na zlepšení života lidí ve všech končinách světa. Právě proto vyšla i v češtině kniha, jejímž autorem je prezident institutu Meik Wikking.

 

Slovo hygge je norského původu a označuje životní pohodu a blahobyt. V žebříčku “hygge věcí a činností” stojí na prvním místě horký nápoj. Následují ho svíčky.

 

Slovo “morous” se v dánštině řekne lyseslukker, což doslovně znamená “ten, který zhasíná svíčky”. To není náhoda. Není rychlejší způsob, jak si udělat hygge, než zapálit pár svíček neboli, jak se říká v dánštině, levende lys - “živá světla”.

 

Zapálila jsem si svíčku, uvařila kávu, obula ponožky s norským vzorem, co na tom, že je srpen, a četla dál.

 

Staré, trochu už zplstnatělé vlněné hygge ponožky nejsou nic moc - a to je podstatná vlastnost anatomie hygge. Šampaňské a ústřice mohou být ledasčím, jenom ne hygge.

Hygge je skromné a vzdoruje času. Místo neosobně moderního si vybírá starobyle tradiční, obyčejnému a jednoduchému dává přednost před okázalým luxusem, volí si atmosféru klidných míst na úkor adrenalinových vzrušení. V mnoha ohledech může být hygge průvodce prostého, nenáročného života.

 

Někdo by po přečtení 285 stránek mohl říci, že se nedověděl nic nového. Vždyť my “zásady” spokojeného života všichni známe. Jsou přece tak jednoduché! Problém je, že je nedodržujeme. Například víme, jak se máme stravovat, abychom neměli nadváhu. Rádi si však pochutnáme na dortíku, který, jen tak mimochodem, mají Dánové na osmém místě svého hygge-žebříčku.

 

Přesto už jen samotná světlemodrá barva na obálce knihy, barva přinášející inspiraci a poskytující pocit svobody, má hygge-účinky. Nejen text, ale také milé ilustrace a krásné fotografie vás uvedou do duševní rovnováhy a nenásilně vás dovedou např. k rozhodnutí: hned zítra se sejdu s přáteli, rodiči, dětmi a budu si s nimi povídat (ne komunikovat!).

 

Nacházet se ve vztahu s lidmi je výchozí předpoklad hygge … sociální vztahy jsou pro lidské štěstí absolutně zásadní.

 

Knihu jsem si půjčila v knihovně, ale pak jsem si ji koupila v jediném knihkupectví v našem městě. Její cena se totiž v nákladech na hygge prohlídku Kodaně (str. 198) úplně ztratí. Díky za další cestovatelský sen, pane prezidente.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová