Poloha při triolismu s jednou ženou a dvěma muži

08.09.2013 14:19

Jan Ámos Komenský byl génius a jeho Školu hrou snad už nikdo nikdy nepřekoná. Proto se v mých kurzech snažím přítomné přimět k aktivitám, které by asi "normálně" nedělali, heslem: Kdo si hraje, nezlobí. Jelikož jsem byla čtyři roky na "babičkovské" dovolené, z vlastní zkušenosti vím, že to platí pro všechny generace. Samozřejmě že mám na mysli hry související s mozkovým joggingem. :)

 

Křížovky luštím bezmála čtyřicet let. V jedenácti letech mě k nim přivedl dědeček, který byl náruživý luštitel. V trafice mu tenkrát prodavačka odkládala do složky Lidovou demokracii, Svět motorů a magazín Křížovka a hádanka, ve kterém byla stránka určená pro děti. Vidím to jako dnes, jak jsme spolu - on s verzatilkou, já s měkkou tužkou, která se dala lépe gumovat, vnikali do tajemství spojených čtvercovek, roháčků, řetězovek, ornamentovek, slabikových či shlukových křížovek apod. 

 

Doposud jsem tvrdila, že pokud někdo luští křížovky desítky let, mozek už necvičí, pouze z dlohodobé paměti vytahuje potřebné termíny. K vyluštění tajenky pak stačí vepsat cca 75 % výrazů. Dnes jsem však u nich objevila novou dimenzi. V novém křížovkářském časopise jsem při dnešním luštění narazila na "svislý" výraz "poloha při triolismu s jednou ženou a dvěma muži" na sedm. Jak stará, tak hloupá, vůbec jsem netušila, co je to triolismus. Pravda, pojmy poloha, muži, ženy dávaly tušit cosi velmi intimního, přesto jsem byla vděčná za to, že všechny termíny vodorovně jsem "vytáhla" z dlouhodobé paměti. Ovšem pod slovem "sendvič" si přece jen více vybavím kus žvance než erotické hrátky.

 

Jelikož tato křížovka obsahovala více mně neznámých zadání, např. syn bohyně Gaie, brazilský spisovatel na 2 písmena, ugrofinský pojem duše, navíc se Belgičan (Valon) křížil s vyrážkou (ekzém)! a u hlavního města Kazachstánu mi vyšel totální nesmysl, sedla jsem k internetu a jala se pátrat. A to je přesně ono! I když luštíte křížovky velmi dlouho, pokud budete důkladní a nenecháte posledních 25 % ladem, mnohé nové se dozvíte a tím si mozek také procvičíte :).

 

Pokud zrovna nemáte po ruce žádný časopis s křížovkou, zkuste luštit on-line.

 

A mimochodem: relaxace je velmi důležitá součást trénování paměti a sex je důležitou součástí relaxace. Navíc, i na Pasadenské univerzitě v Kalfiornii už přišli na to, že bez "mozku" to nejde :)

 

Dále

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová