Plyšová detektivka

19.01.2019 15:18

John J. Lamb, Smutný medvídek, Nakladatelství MOBA, 2012, ***
 

Anotace
Vysloužilý policejní důstojník ze San Franciska Brad Lyon se usadil se svojí ženou Ashleigh v horách ve Virginii, aby zde vedli poklidný život a věnovali se své největší zálibě - sbírání a výrobě plyšových medvídků. Ale i v jejich zapomenutém městečku se toho děje až až... V době, kdy se v Shenandoah Valley koná velkolepá přehlídka těchto plyšových hraček, místní obyvatelé objeví tělo plovoucí v řece Shenandoah. Síla zvyku je síla zvyku, a proto se Brad pustí do vyšetřování a hledání viníka této tragédie. Zjistí, že mohlo existovat spojení mezi nebožtíkem a "Smutným medvídkem", který byl vyroben jako připomenutí potopení Titanicu - jeho hodnota je neuvěřitelných 170 000 dolarů. Místní představitelé by však raději upřednostnili, kdyby si Brad nechal svá zjištění pro sebe... První díl nové a velmi originální krimi série.

 

Tentokrát si přesně pamatuji, kde jsem ke Smutnému medvídkovi přišla. V FB skupině Nakladatelství MOBA. Čtenářka sice nedoporučovala novinku, ale starší knihy se přece také čtou! Peněz na tiskárnou vonící publikace je málo, a proto(?) rapidně klesají výpůjčky. Ale my máme v knihovně desítky tisíc dalších knih! Kdo chce číst, určitě si vybere.
 

Bohužel je pravda, že ve „volném výběru“ máme už plno a spousta knih je ve skladu. Sejde z očí, sejde z mysli. To se stalo i Lambovým medvídkům. Krčí se ve tmavé polici a čekají, až si s nimi někdo bude chtít zase hrát.
 

Pozor! Pokud byste si je chtěli vypůjčit, vězte, že to nejsou žádné krvelačné šelmy. Jste-li obdivovatelé drastických, někdy až sadistických severských krimi-thrillerů, nebudete spokojeni.
 

Tak jako plyšová hračka, je i tato detektivka „hebká“. V popisech láskyplného vztahu ústřední dvojice někdy až „červená“. Ale najdete v ní i humor a zejména očekávané napětí při pátrání po pachateli vraždy.
 

Mimochodem Brad je jako Sherlock Holmes – všechno ví, všechno zná a je „divnej“ – baví ho sbírat a vyrábět plyšové medvědy. Ash je jako dr. Watson v sukních (probůh ale ne jako Lucy Liu ze seriálu Jak prosté!), stále mu je v patách a fušuje do kriminalistického řemesla (v Proradném medvídkovi to dotáhla až na zástupkyni šerifa).
 

Pokud si tedy děláte seznam četby na dovolenou, udělejte si v kufru místo pro pět medvídků. A nemusíte jet až k řece Shenandoah, o které už kdysi krásně zpívali Rangers.  

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová