Paměť nejsou žádné čáry aneb Relaxace není pouze lenošení

10.02.2010 13:50

Únorový seminář o trénování paměti v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově byl tentokrát poněkud netradiční. Mozkový jogging vystřídala relaxace. Všechno však souvisí se vším. Abychom si informace dobře, tj. trvale zapamatovali, musíme se na jejich příjem soustředit. Abychom byli soustředěni, musíme být v klidu, v pohodě.

Nezbytná kognitivní rozcvička – rozvíjení schopnosti poznávat a sdílet – tentokrát obsahovala cvičení na krátkodobou paměť sluchovou, verbální logiku, logickou řadu a nezapomněli jsme ani na kalendář. Věřím, že nikdo z přítomných se nedostal do stresu.

Stres je reakce organizmu na přetížení. Do stresových situací se dostáváme velmi často. Vždyť jen samotný příval milionů slov a obrazů denně vytváří na naše myšlení neúprosný tlak. Relaxace – jakéhokoli druhu – vede k výraznému psychickému a tělesnému uvolnění, zabraňuje pokračování stresové reakce a zvyšuje odolnost proti dalším stresům. Mimo jiné také aktivizuje pravou mozkovou hemisféru.

Mnozí z nás nemají s relaxací problém. Jiným v ní brání tzv. vnitřní kritik (Měl/a bys dělat něco důležitějšího. To nikdy nezvládnu. Ještě musíš udělat...) Lidé, kteří se do tajemství relaxačních technik přece jen hodlají ponořit, si musí být vědomi, že tuto dovednost nezískají ze dne na den. I když toto učení trvá i několik týdnů, není to rozhodně mučení.

Více než padesát účastníků semináře mělo možnost si šest základních relaxačních technik a správné dýchání vyzkoušet a nacvičit přímo v knihovně. Lektorka je také seznámila s dalšími relaxačními terapiemi, mezi něž patří jóga, taiči, akupresura, masáže, aromaterapie, barevná terapie, arteterapie, muzikoterapie a v neposlední řadě biblioterapie.

Doporučená literatura

Micheline Nadeau – Relaxační hry s dětmi
Gerald Pohler – Relaxace a zdolávání stresu
Vladimír Prince – Mozek jako nástroj – jak pracuje a jak ho trénovat
Frank J. Bruno – Nedělejte si zbytečné starosti a zbavte se jich jednou provždy
Ján Praško, Hana Prašková – Proti stresu krok za krokem aneb Jak získat klid a odolnost vůči nepohodě
Ursula Rückerová-Voglerová – Učení bez stresu – Základy a cvičení
Hana Kynychová – Tajemství životního stylu
Miroslav Štilec – Program aktivního stylu života pro seniory
Alexander Jane – Pětiminutový léčitel
Janet Wright – Umění relaxovat
Larry Blumenfeld – Velká kniha relaxace
Průšová Marie – Cítit se skvěle i po čtyřicítce
Knížetová Věra – Strečink, relaxace, dýchání
Rüdiger Dahlke – Mandaly světa
Martin Brauen – Mandala – Posvátný kruh tibetského buddhismu
C.G.Jung – Mandaly – Obrazy z nevědomí

Fotogalerie

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová