Oheň, kouř, popel

01.12.2019 19:25

Volker Kutscher, Gereon Rath – První padlí, MOBA, 2019, *****

 

Anotace
Růžové pondělí 1933: Gereon Rath je v Kolíně na karnevalu a slaví, jak se patří. Další ráno pro něj začíná pořádnou kocovinou, nesprávnou ženou v posteli a telefonátem z policejního prezídia. Říšský sněm hoří! S okamžitou platností se ruší všechny dovolené! Rath se okamžitě vrací do Berlína. Je zapřažen do štvanice na komunisty vedené politickou policií a musí objasnit záhadnou sérii vražd, které padají za oběť další a další veteráni světové války.

 

Je to síla. I po dvou dnech, kdy jsem dočetla poslední stránku, mi v hlavě víří spousta myšlenek a dojmů. K těm z knihy jsem si navíc přidala ještě autorova slova: „Příběhy Gereona Ratha jsou o demokracii. O tom, jak je křehká a jak snadno se může změnit v diktaturu, pokud se o ni lidé dostatečně nestarají. Pokud se my dostatečně nestaráme. Gereon Rath je jeden z lidí, kteří se považují za apolitické. Myslí si, že politika není jeho věc. Ale to je klam. Na politice vždy záleží a Gereon Rath na to musí přijít. Zabere mu to několik let. Doufám, že dnes se už dokážeme poučit rychleji.“ (Novinky)

 

I když tento rozhovor s Volkerem Kutscherem byl zveřejněný před dvěma lety u příležitosti vydání prvního dílu série, popisuje přesně situaci dílu pátého – rok 1933, kdy se Německo začalo označovat jako nacistické, k moci se dostal Hitler a o demokracii zde už nemohla být ani řeč.

Autor opět geniálně spojil detektivní linku s historickými událostmi i osobními peripetiemi hlavního hrdiny a jeho blízkých. „Zločinecká“ nit je tentokrát poněkud zamotanější. Její rozuzlení je proto i vzhledem k nepříznivé politické situaci poněkud netypické.  Spravedlnost však může mít, a zvláště v podání Ratha, který má blízko nejen k policejním ale také mafiánským špičkám, různé podoby.

Ovšem nejen Gereon naráží ve své práci na nové překážky. Mnohem citlivěji, a prozíravěji než její partner, prožívá změny na Hradě Charly. A také ona řeší, mimo jiné, dilema zločin versus trest.

V souvislosti s tím jsem si vybavila legendární větu Františka Smolíka v roli profesora Málka z filmu Vyšší princip: „Z hlediska vyššího principu mravního vražda na tyranu není zločinem.“

Nejcitlivěji čtenáře pravděpodobně zasáhnou pasáže, ve kterých postupně „z děje mizí“ Židé a z dlouholetých přátel, ale i příbuzných, se stávají ideologičtí protivníci.

Jak bude románová řada pokračovat? (Zdroj MOBA)
V.K.: „Posouvám se román od románu. Zatím vím jenom to, že se ten příští bude odehrávat v létě 1934, že půjde o podzemní komunistický odboj, o rozbití berlínských gangů, ale i o krvavou noc dlouhých nožů, při níž režim poprvé zcela otevřeně ukázal svou zločinnou tvář a prodal to veřejnosti jako rozbití údajného Röhmova puče. Jinak vím už jen jedno: Gereon Rath by měl tento případ přežít, aby mohl v roce 1935 dál vyšetřovat.“

Mám se tedy stále na co těšit.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová