Než se setmí

18.01.2014 10:18

Nejednou se mi stalo, že se při čtení knihy dostavil zvláštní pocit: to znám, to jsem zažila, to jsem slyšela, ba co víc, to jsou mé nikdy nevyřčené myšlenky. Ano, takovou moc má literatura. Odvede vás na druhý konec Vesmíru, kde s hrdiny prožíváte neuvěřitelná dobrodužství, pohladí laskavým humorem, jindy vám nasadí romantické růžové brýle nebo naopak ukáže syrovou realitu bez obalu a příkras. A často v ní najdete, bez ohledu na vzdálenost a čas, kousek sebe nebo někoho blízkého.

 

Jsou také knihy, které byste nechtěli "zažít", ale jejichž hrdinové jsou možná ve vaši blízkosti. K nim patří románová zpracování příběhů lidí trpících Alzheimerovou chorobou. Český rozhlas reprízuje v neděli 19. 1. ve 22.00 hod. dokumentární pořad Než se setmí, ve kterém se "sešli" dva takto nemocní, literární Martin Klein a skutečná, ani ne padesátiletá, Nina Baláčková. Pořad najdete také on-line.

 

J. Bernlef: Zatmění mozku (vyšlo knižně a na CD i pod názvem Vyhasínání mozku Martina Kleina)
Lisa Genova: Ještě jsem to já
Arno Geiger: Starý král ve vyhnanství
Christine Bryden: Jaká budu umírat?

 

Venku je mlha, že by se dala krájet. Nejvhodnější čas poohlédnout se po dobrém čtení. Upeču makové buchty, uvařím oběd, zkontroluji prezentaci k Mentalistovi a hupsnu do postele s Haruki Murakami(m). :)

 

Dále

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová