Není Střídavá péče jako střídavá péče aneb Jak je důležité míti Richarda

02.02.2019 18:41

Před časem přistála v mém služebním e-mailu zajímavá nabídka. Improvizační skupina Střídavá péče, kterou založil a vede Richard Skolek, nabízí naší knihovně uspořádání představení s charitativním přesahem. Herci totiž vždy polovinu z dobrovolného vstupného věnují vybrané organizaci, resp. sociálnímu projektu. Divadlo a charita? To přece nemůže ve Vyškově chybět!
 

Představení ve prospěch vyškovského mateřského centra Radost se uskutečnilo v úterý 29. ledna 2019. Nejenže diváci měli radost z vtipných scének, ale Radost mělo radost z 320 Kč.
 

Když jsem sledovala vtipné improvizace, a jako trenérka paměti žasla nad scénkou „dopředu, dozadu“, vzpomněla jsem si na své působení v dětském divadélku a poté na středoškolské loutkohraní. Ach, to byly časy! Hodina uběhla bohužel příliš rychle a nastalo loučení. Naštěstí se z aktéra skvělé „one man show“ vyklubal i spisovatel. Tak jsem si „Skolka“ hned vzala domů.
 

Richard Skolek, Moudré z nebe, Nakladatelství XYZ, 2016, *****
 

Anotace:
Kniha Moudré z nebe je dětským deníčkem, který je však určen dospělým čtenářům. Malý Richard si zaznamenává stěžejní okamžiky z předškolního a raně školního života. A řeší je s vážností svému věku vlastní. Nenajdete zde žádnou literární uhlazenost, žádný vysoký styl, jen vyprávění malého kluka, který si nebere servítky, často odbíhá od tématu a plete páté přes deváté.

 

Jake a Tlusťoch, odběry krve, prohlížení diáků, nabádání, že bych se měla více hýbat… To je jen krátký výčet situací, které bych mohla číst i ze svého deníčku, pokud bych si ho tenkrát psala. A je jedno, zda jsem je prožívala jako dítě nebo jako matka.
 

S největší pravděpodobností se z této knihy nestane čítanková klasika. Přesto si myslím, že takové publikace mají v knihovnách/knihovničkách své místo. Příjemným „dětským“ jazykem dokážou na čtenářově tváři vyloudit úsměv a zejména ho vrátí zpět do vzpomínek. A co víc si jako trenérka paměti můžu přát!
 

Doporučuji i druhou Skolkovu knihu Hubený nás nedostanou, Vydavatelství Akcent, 2009, *****
 

Anotace:
Všechny fejetony této debutové knížky nadějného brněnského autora Richarda Skolka líčí příběhy ze života od jeho útlého mládí až po současnost. Fejetony vycházely jednotlivě v Brněnském a Blanenském deníku a rovněž v týdeníku Týden u nás. Vydavatelství Akcent se rozhodlo oslovit těmito texty širší okruh čtenářů a upravilo je do knižní podoby. Elektronickou verzi knihy si můžete zdarma a legálně stáhnout ze stránek Městské knihovny v Praze.

 

PS: Z dlouhodobé paměti se mi právě teď vynořila vzpomínka na knihu Jaroslava Moravce Já, batole. Doporučuji všem, kteří se batolili v 60. letech.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová