Není pes jako pes

30.03.2024 20:10

František Niedl, Čtvrtý králův pes, MOBA, 2006, ****

 

Anotace

1. díl série Hynek Tas z Boru

Děj románu zavádí čtenáře na přelom 14. a 15. století do doby vlády Václava IV. Do království, kde každý bojuje s každým, se po mnoha letech vrací z Itálie Hynek Tas z Boru, tvrdě vycvičený středověký osobní strážce. Po konfliktu s královským městem Berounem má velmi blízko k oprátce, ale nakonec skončí v králových službách. Hlavní hrdina jako by byl člověk bez citu a emocí, který dokáže bez mrknutí oka pozorovat, jak z jeho protivníka uniká život, ale zároveň kvůli ztrátě svého psa vyhlásí králi Zikmundovi nepřátelství a tak rozpoutá jednu z největších štvanic té doby. Děj se odehrává převážně na území Čech, ale zavede čtenáře i daleko za jejich hranice. Čtenář se rovněž bude moci setkat s představitelem Panské jednoty Jindřichem z Rožmberka a všemocným podkomořím Zikmundem Hulerem, éterickou, čistou a milující Blankou z Lazce nebo smyslnou, vášnivou a záhadnou Sofií Mafredonni.

 

Společné čtení klubu Vyškovských knihomolek (knihomol se dosud žádný nedostavil).

 

V úterý 16. 4. 2024 navštíví naši knihovnu spisovatel František Niedl. Po letech se sejdeme podruhé a moc se na něj těším. Při té příležitosti jsme se s knihomolkami domluvily na četbě jeho staršího historického románu.

 

Opět jsem si ověřila svou zkušenost, že z dobrých knih se toho o historii dovím více, a zapamatuji si, než ze škoních hodin dějepisu. A navíc narozdíl od autofikce (viz předchozí kniha) tady přesně vím, kdo je skutečná historická postava a kdo vyfabulovaný hrdina, jehož prostřednictvím autor příběh vypráví.

 

Podle nadpisu jsem si myslela, že hlavním hrdinou bude skutečný pes. Ale zdá se, že mezi postavením osobního strážce ve středověku a dnes bude poněkud rozdíl. Hynek je skutečně velmi zvláštní, rozporuplná a trochu tajemná postava. Ovšem velmi sympatická i tím, že si ani před králem "nebere servítky" a troufá si říkat pravdu nahlas a do očí. Snad autor v dalších dílech série více objasní, kde se v zabijákovi vzal vzdělaný filosof, který se velmi dobře orientuje ve společnosti i politice.

 

Nekralující král, do té doby nejdéle sedící na trůně (41 let), se do naší historie nezapsal zrovna zářivě, na rozdíl od jeho otce Karla IV. Jeho liknavost, ba lenost a neochota řešit státnické záležitosti - král „nepotřebný, nečinný i nedbalý“ - byly mimo jiné příčinou ekonomického propadu Českého království.

 

Na pozadí historických událostí, včetně nástupu husitství, rozvíjí autor velmi čtivě osobní příběh Hynka Tase z Boru. Poznáváme tehdejší dobu jak z pohledu šlechty, tak posledního žebráka. Skvělé jsou poslední odstavce kapitol, které čtenáře seznamuji s dalšími historickými souvistlostmi.

 

 

 

 

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová