Není Kiki jako Kiki

11.05.2019 21:19

Punťa: Zapomenutý hrdina českého komiksu (1934-1942), Akropolis, 2018, *****
 

Anotace:
Soubor Punťa – zapomenutý hrdina českého komiksu (1934–1942) sestává ze dvou samostatných knih. První z nich, pojmenovaná Příběhy, přináší bohatý, takřka 200 epizod čítající výbor z centrálního obrázkového seriálu. Druhý svazek – Studie – pak nabízí kulturně- a literárněhistorické, teoretické a interpretační ohledání celého „světa kolem Punti“. Seriál, časopis i nejrůznější další punťovské produkty jsou tu nahlíženy z nejrůznějších úhlů a za využití rozličných interpretačních a metodologických přístupů tak, aby se postupně poskládal co možná nejkomplexnější obraz předmětného seriálu a jeho místa v domácí dětské kultuře. Punťa totiž rozhodně nebylo „jen tak nějaké obrázkové čtení pro děti“: promyšleností, ambicemi, neskrývanou komerčností i například způsobem aktivní práce s publikem představoval časopis v československém prostoru malou revoluci a svého druhu domácí variaci na produkci studia Walta Disneye s jeho myšáky a kačery, kteří ve stejné době nabírali na své globální popularitě. Poznat Punťu znamená pochopit jednu pozapomenutou kapitolku českých kulturních dějin – seznámení s tímto kresleným psíkem poskytuje příležitost k rozšíření našeho povědomí o historii českého komiksu, proměnách dětských časopisů, ale i obecněji domácí kultuře dětí jako takové.

 

Moje babička měla panenku Kiki. Dnes ji mám já coby vzpomínku na ni. Když jsem se jako malá upatlala čokoládou, říkávala mi: „Jistě se ti, Kiki milá, čokoláda rozmočila.“ Myslela jsem si, že jsem tuto průpovídku „podědila“ po panence. Až dnes jsem zjistila, že je to jinak.

O komiksovém Punťovi jsem nikdy neslyšela. Co se českých kreslených seriálů týče, vyrostla jsem na Čtyřlístku, pokoutně schovaných sešitech Rychlých šípů, kuřeti Napipi a kapitánovi Animuk. Proto jsem moc ráda, že vyškovská knihovna investovala nemalou částku a Punťu, Kiki, Bimba, Haničku, Vášu a ostatní hrdiny tak „vrátila“ našim čtenářům.

Punťa vycházel ve 30. letech jako dětská příloha Listu paní a dívek. Jeho popularita mu brzy „vynesla“ samostatný časopis. Úspěšnou cestu komiksu ke čtenářům však ukončila válka a po ní už se bohužel nevrátil. Až nyní máme – děti ale i dospělí – možnost se znovu začíst do veršovaných vyprávěnek kdysi velmi oblíbeného pejska.

Zaujalo mě, že vedle českého Punti vystupují Laurel a Hardy i Shirley Temple. A překvapilo, že dětský komiks řeší mimo jiné žárlivost, nevěru, konflikty v Habeši i rasové otázky. Kniha samozřejmě obsahuje i hrdinské a pohádkové příběhy. Doporučuji pro společné čtení celé rodiny.

 

Publikace získala několik ocenění: Zlatá stuha 2019 za nakladatelský počin, první místo v soutěži Nejkrásnější kniha ČR 2018 a Cenu Muriel 2018.

Recenze Marka Tomana

 

Knihu jsem si vypůjčila v knihovně.

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová